Yemen'de Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarının ateşkesi 36 saatte 50 kez ihlal ettiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direnişi Güçleri (HDG) Basın Bürosu Sorumlusu Zekeriya eş-Şerabi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dün yerel saatle 12.00'de başlayan ateşkesin 36 saat içinde 50 kez ihlal edildiğini tespit ettik" dedi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husilerin, ateşkesin başlamasından bu yana HDG mevzileri ile sivil yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda, 9'u sivil 15 kişi hayatını kaybetti, 20'si sivil 60 kişi yaralandı.

Kaynaklar, ateşkese rağmen Taiz'de çatışmaların devam ettiğini, özellikle Cahmeliyye ve Ed-Duha bölgelerinde yoğun çatışmalar yaşandığını belirtti.

Duha bölgesindeki çatışmalar sırasında direniş güçleri ile ordu birliklerinin, Husilere ait bazı bölgelerde kontrolü sağladığı ifade edildi.

Husilerin sivil yerleşim yerlerini bombalaması ve ateşkesi ihlal etmesi üzerine koalisyon güçlerinin de Taiz'de Husilere ait bazı mevzilere hava saldırıları düzenlediği kaydedildi.

Koalisyon güçleri tarafından daha önce yapılan açıklamada, Husilerin ateşkesi ihlal etme yolundaki hareketlerine kararlılıkla cevap verileceği ifade edilmişti.

Cumhurbaşkanı Hadi'nin talebi üzerine, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, taraflar arasında Cenevre'de başlayan diyalog görüşmeleri nedeniyle salı günü saat 12.00'de başlayan ve 7 gün sürecek ateşkes kararı almıştı.

Yemen'de hükümet güçleri ile Husiler arasında 9 aydır devam eden iç savaşı bitirmeye yönelik Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki müzakereler, 6 ay aradan sonra önceki gün İsviçre'de yeniden başlamıştı.