Avrupa Birliği (AB) üyesi Akdeniz ülkelerinin liderleri, yarın Atina'da bir araya gelecek.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın davetiyle Zapyon Sarayı'nda gerçekleşecek toplantıya Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Portekiz Başbakanı Antonio Luis Dos Santos Da Costa, Malta Başbakanı Joseph Muscat ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis katılacak.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un, toplantıya, ülkedeki genel seçim sonrası yaşanan siyasi belirsizlik sebebiyle katılamayacağı belirtilmişti. Ancak, Rajoy'un yerine üst düzey bir İspanyol yetkilinin geleceği belirtildi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yerel saat ile 13.00'te başlaması beklenen heyetler arası toplantıdan sonra aile fotografı çekilecek. Daha sonra gerçekleşecek çalışma yemeğine sadece liderler katılacak. Son olarak liderlerin birlikte basın toplantısı düzenlemesi planlanıyor. 

Zirvenin, 16 Eylül'de Bratislava'da düzenlenecek, Brexit sonrası 27 ülkenin katılacağı AB zirvesinden önce olması ise dikkati çekiyor.     

ANA GÜNDEM KEMER SIKMA POLİTİKALARI

Toplantıda, liderlerin, AB'deki kemer sıkma politikalarına karşı ve göç sorununa ilişkin ortak duruş arayacağı belirtildi.

Hükümet çevreleri, zirvenin hedefini, ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirmek ve AB içerisinde etkin politikalarla daha güçlü bir etki ortaya çıkarmak olarak gösterdi.

Zirvenin gündeminde bölge politikası, güvenlik ve göç konularının yanı sıra ekonomik meseleler ağırlık kazanacak. Bu kapsamda kemer sıkma politikaları, işsizlikle mücadele, sosyal uyumun güçlendirilmesi ve yatırım aracılığıyla kalkınma ana başlıklar olacak.

Yunan Avrupa ve Dış Politika Vakfı siyaset uzmanı Yorgos Cogopulos, AA muhabirine yaptığı açıklamada, liderlerin kemer sıkma politikalarının işe yaramadığını vurgulamak için bir araya geldiğini söyledi.

Yunanistan'ın yanı sıra ekonomik sıkıntılarla boğuşan Portekiz, İtalya, İspanya ve GKRY'nin uzun süredir Almanya'nın önderliğinde oluşturulan kemer sıkma politikalarını karşı tepki gösterdiğini ifade eden Cogopulos, Çipras'ın bu yönde daha fazla ortak bulma arayışında olduğunu kaydetti.

Cogopulos, "Alman kemer sıkma politikalarına karşı bir blok oluştuğu görülüyor. Ancak, geçmiş tecrübelere dayanarak bakıldığında, bir kriz durumunda İtalya ve İspanya'nın avro bölgesinin en güçlü üyesi Almanya'nın yanında olacağı söylenebilir." dedi.

Zirvenin AB'nin geleceği açısından önemine işaret eden Cogopulos, "Yarın bir ortak bildiriye imza atılacağını düşünüyorum ama bunu takip eden gelişmelerin ne olacağını, nasıl uygulanacağını bilmiyoruz. Asıl önemli nokta bu." değerlendirmesinde bulundu.

Göç konusunun da zirvenin gündeminde olacağına değinen Cogopulos, "Yunanistan ve İtalya düzensiz göç konusunda en ağır yükü çeken ülkeler. Ancak göçmenleri istemeyen ülkeler zirvede yer almıyor. Ortak duruş sergilense bile bu konuda önemli bir adımın atılmasını beklemek ve iyimserlik göstermek gerçekçi olmaz." şeklinde konuştu.