Japonya'nın Hiroşima kentine atom bombası atılmasının 70. yıl dönümünde binlerce kişi, Barış Parkında düzenlenen törende bir araya geldi.

1945 yılındaki olayda hayatını kaybeden 140 bin kişi, atom bombası atılmasının 70. yılında anıldı. Hiroşima'da bulunan Barış Parkında düzenlenen anma törenine yüzlerce kişinin yanı sıra Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matusi ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe de katıldı. Barış Parkında düzenlenen törenin ardından, hayatını kaybedenlerin anısına kentte bulunan Motoyasu Nehri'ne fenerler bırakıldı. Düzenlenen törenler kapsamında ülke çapında bir dakikalık saygı duruşu yapılırken, Hiroşima'da atom bombasının atıldığı saat olan 08:10'da çanlar çalındı.

Yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı Barış Parkı'ndaki törene konuşma yapan Japonya Başbakanı Shinzo Abe, dünyaya nükleer silahsızlanma çağırısı yaptı. Hiroşima'ya atılan atom bombasının sadece binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olmadığını, hayatını kaybedenlerin yakınlarının ve hayatta kalanların tarif edilemez acılar yaşamasına da neden olduğunu vurgulayarak, "Bugün, Hiroşima dirildi ve kültür ve refah bir kent haline geldi. Felaketin 70.yılında dünya barışının gerekli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum" ifadesini kullandı. Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matusi ise törende yaptığı konuşmasında nükleer silahı tam anlamıyla bir bela olarak tanımlayarak, dünyayı nükleer silahlara son vermeleri konusunda uyardı.

6 Ağustos 1945 yılında Enola Gay adlı Amerikan B-29 tipi uçaktan Hiroşima kenti üzerine atom bombası atılmış ve 600 metre üzerinde patlamıştı. Aynı gün içinde 70 bin kişi hayatını kaybetmişti. Hiroşima'ya atılan bombadan üç gün sonra 9 Ağustos 1945 yılında ise Japonya'nın Nagasaki kentine atılan atom bombası İkinci Dünya Savaşının bitmesine neden olmuştu.

Atom bombası kurbanları anıldı

Atom bombası kurbanları anıldı

Atom bombası kurbanları anıldı