Avrupa Adalet Divanı, şirketlerin tüm dini ve siyasi sembollerin giyilmesi veya gösterilmesini yasakladığı sürece başörtülü çalışılmasını da yasaklayabileceği yönünde görüş bildirdi.

Dava, bir güvenlik şirketinde resepsiyonda çalışan Müslüman bir kadının başörtülü olması nedeniyle işine son verilmesinin ardından gündeme geldi. Samira Achbita adlı kadın, şirket aleyhine iki Belçika mahkemesinde dava açtı. Belçika mahkemesi ise, davayı söz konusu yasağın AB kanunlarına uygun olup olmadığına karar vermesi için Avrupa Adalet Divanı'na götürdü.

Bugün Avrupa Adalet Divanı Genel Savcısı Juliane Kokott, kendilerine iletilen bilirkişi raporu çerçevesinde, böyle bir yasağın belli şartlar altında meşru olduğu yönünde görüş bildirdi. Buna göre, şirketler tüm dini ve siyasi sembollerin giyilmesini veya gösterilmesini yasakladığı sürece başörtülü çalışılmasını da yasaklayabilecek.

Kokott, yasağın firmanın siyasi veya dini sembollerin işyerinde gözle görülür bir şekilde ortaya konulmasını engelleyen kuralı temelinde alındığını ve belli bir dine karşı önyargı içermediğini belirtti.

Bağlayıcı olmayan bu görüşün sunulduğu davayla ilgili nihai kararın gelecek aylarda verilmesi bekleniyor.