Avrupa Birliği Komisyonu, Çarşamba günü mülteci akınına çözüm arayacak. Komisyon Başkanı Junker'in, 120 bir mültecinin üye ülkelerin arasında paylaşılmasını teklif edeceği açıklandı.

Mülteci akınına uğrayan İtalya ve Macaristan AB ülkelerinden yardım beklerken, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Çarşamba günü bir araya gelecek olan üye devletlerin 120 bin mülteciye kendi aralarında pay etmeleri teklifinde bulunacağı öğrenildi. İtalya ve Macaristan'ın mülteci yükünü almak için AB ülkelerinin mülteci konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande üye ülke olarak 24 bin mülteci alabileceklerini belirtirken, Almanya'nın da 31 bin mülteci daha alması gerektiği belirtildi.

ORBAN: "TAVRINIZI ORTAYA KOYUN"

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Berlin ve Viyana açıkça, "artık başka sığınmacı kabul etmiyoruz" demeli. Sınırları kapatmalı" dedi. Orban, bu tavrın sergilenmemesi halinde milyonlarca kişinin Avrupa'ya geleceğini söyledi. Ülkesinin sığınmacı akınını düzenleyecek yeterli polis gücüne ve onları besleyip barındıracak yeterli mali güce sahip olduğuna dikkat çeken Orban, "Ama kimse bizde kalmak istemiyor. Herkes Almanya'ya devam etmek istiyor" dedi.

ALMANYA KESENİN AĞZINI AÇTI

Macaristan üzerinde AB sınırlarından içeri giren on binlerce mültecinin Almanya'ya gitmek istemeleri üzerine hazırlıksız yakalanan Almanya'da ise eyaletlerle federal hükümet arasındaki anlaşmazlıklar devam ediyor. Almanya sığınmacıların barınma, beslenme ve sağlık giderlerinin karşılanması için 2016 yılı bütçesinde ayrılan 3 milyar Euro'nun iki katına çıkarılması kararlaştırıldı. Federal devletin kasasından çıkacak para, sığınmacıları kabul eden eyalet ve yerel yönetimlere aktarılacak. Almanya bu zamana kadar Karadağ, Kosova ve Arnavutluk gibi Balkan ülkelerinden Almanya'ya iltica talebinde bulunanların bundan böyle bu taleplerinin karşılanmayacağını açıkladı.