ABD'de başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasının arından Avrupa Birliği (AB) kurumlarının liderleri, "beraber çalışma" mesajları verdi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, sonuçların belli olmasından kısa süre sonra yayınladıkları ortak mektupla Trump'ı kutladı.

AB ve ABD'nin yıllardır beraber çalıştığı belirtilen mektupta, "Bugün transatlantik ilişkileri güçlendirmek her zamankinden daha önemli. AB ve ABD, sadece yakın iş birliği yaparak DEAŞ, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü, iklim değişikliği ve göç gibi benzeri görülmemiş zorluklarla başa çıkmada bir fark yaratabilir." ifadesi kullanıldı.

TRUMP, ÖZEL BİR AB-ABD ZİRVESİNE DAVET EDİLDİ

Trump'a "Atlantik boyunca inşa ettikleri köprüleri güçlendirme" çağrısı yapılan mektupta, Avrupalıların, ABD'ye güvendiği ve müttefiklerle dostların ortaklığına yatırım yapmayı sürdüreceği belirtildi.

Avrupa'nın doğu ve batısının güvenliğiyle AB ve ABD arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığına (TTIP) da atıfta bulunulan mektupta, "Bizi bağlayan bağların güçlü ve dayanıklı kalmasını sağlamak için hiçbir çabayı esirgememiz gerekiyor." denildi.

Mektupla Trump ayrıca özel bir AB-ABD zirvesi için Avrupa'ya davet edilerek zirvenin gelecek 4 yıl için AB-ABD arasındaki ilişkilerin seyrini konuşma olanağı sağlayacağı ifade edildi.