Avrupa Parlamentosu Genel Kurul çalışmaları kapsamında bugün Avrupa’da gazetecilerin korunması konusu tartışıldı.

Slovak Gazeteci Jan Juciak ve nişanlısının Slovakya’da  öldürülmesinin ardından Slovakya ve tüm Avrupa’da  gazetecilerin güvenliği ve Kuciak’ın  son makalesindeki ifşa edilen AB kaynaklarının Slovakya’da yanlış kullanıldığı iddiaları ele alındı.

Amerika’nın çelik ve aluminyuma tarife uygulama yönündeki kararıyla ilgili komisyon açıklaması da bugünkü toplantıda ele alındı. Bu kapsamda Ticaret Komiseri Cecilia Malmström ile ABD’nin yeni ticari uygulamasına uygun tepkinin ne olduğu konuşuldu.

Bugünkü toplantıda  Portekiz Başbakanı Antonio Costa ile Avrupa Birligi’nin geleceği konusunda bir tartışma gerçekleştirildi. Konuşmasında “Avrupa’ya daha fazla vermeden Avrupa’dan daha fazla şey bekleyemeyiz” diyen Costa, Parlamento’nun çok yıllık mali çerçeveyle ilgili pozisyonunu desteklediğini kaydetti ve Portekiz’in bütçeye katkısını artırmaya hazır olduğunu belirtti.

Ayrıca siber suçlarla mücadelede iş birliğinin önemine  işaret edilen tartışmaların da yer aldığı bugünkü parlamento toplantısında,  bu konunun kamu hizmetleri üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunun altı çizildi.

BREXİT’E İLİŞKİN TAVSİYE KARARI...

Çeşitli konulardaki tartışmaların yanı sıra dün ele alınan AB ve Birleşik Krallık arasında bir ortaklık anlaşmasının gelecekteki ilişkiler için uygun bir çerçeve oluşturabileceğini öneren  taslak bugün oylandı. 

Brexit sonrasındaki AB Birleşik Krallık ilişkilerinin çerçevesini çizen tavsiye kararı 554 kabul, 110 ret ve 51 çekimser oyla kabul edildi.

Kararda  Birleşik Krallık’ın önceden belirlediği kırmızı çizgilerin dikkate alınacağı, AB pazarının bütünlüğüne, gümrük birliği ve 4 özgürlüğe saygılı olunacağı belirtildi. Ayrıca alınan karara göre Birleşik

Krallık’ta yaşayan AB vatandaşları, AB’de yaşayan Birleşik Krallık vatandaşlarına adil ve eşit muamelenin güvence altına alındığı da yer aldı. AB ve Birleşik Krallık arasındaki çerçevesi belirlenen iş birliğinin ticari ekonomik ilişkileri, iç güvenlik dış politika ve savunma, tematik iş birliğini (sınır ötesi araştırmalar, inovasyon projeleri gibi) içereceği belirtildi.

AP bugün ayrıca gelecek çok yıllı mali çerçevenin harcamalar ve gelirler bölümü ile ilgili 2021’den itibaren uygulanmak üzere 2 karar kabul etti. Kararlarda AB’’nin 2020 sonrası bütçesinin politika hedefleri ile uyumlu olması gerektiği kaydedildi.  AB’nin araştırma programlarını, gençleri ve küçük firmaları desteklemesi, AB’nin uzun dönemli bütçesinin modern sürdürülebilir çiftçilik ve AB’nin en fakir bölgelerinin gelişimi de sahil olmak üzere yeni öncelikleri finanse etmesinin zorunlu olduğu vurgulandı. Kararlarda çok yıllı mali çerçevenin yeni işlerin üstesinden gelebilmek için yeni kaynak yaratmasının gerekliliği de yer aldı. Kararlarda mevcut kaynakların güçlendirilmesi ve yeni kaynaklar yaratılması çağrısı da yapıldı.

Parlamentonun bugünkü oturumunu da, AP’nin davetlisi olarak hafta başından bu yana Strazburg’da bulunan Kıbrıslı Türk ve Rum gazeteciler de izledi.

Parlamento toplantılarının adaya dönüşleri dolayısıyla Kıbrıslı Türk ve Rum gazeteciler tarafından izlenemeyecek yarınki oturumlarının gündeminde; “Tartışmalı minerallerle ilgili  yeni düzenlemenin uygulanması, alternatif yakıt altyapısı konusunda hareket planı, insan hakları  demokrasi ve hukukun üstünlüğü, Maldivlerdeki durum, Sudan’ da insan hakları savunucularının tutuklanması, Uganda’da ötenazi, ABD’nin AB’nin çiftçiliği desteğine yönelik saldırıları” gibi konular  yer alıyor.