Avrupa Konseyi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) ülkede sığınmacılara, Türklere ve Romanlara yönelik nefret suçlarına karşı mücadele etmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi Ulusal Azınlıklar Komitesi (FCNM) bugün yayımladığı raporda, GKRY'ye ülkede artan nefret suçlarının önüne geçmek için güvenlik güçlerine insan hakları konusunda eğitim vermesi çağrısı yaptı.

Komiteden yapılan açıklamada, "Kıbrıs'ta şiddet ve sığınmacılara yönelik ırkçı karakterdeki nefret suçunun sürekli olarak işlendiği görülmektedir. Bu şiddet ve nefret suçu sığınmacıların yanı sıra Kıbrıslı Türklere ve Romanlara da uygulanmaktadır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, ırkçı uygulamalarda mağdur olanların adil bir soruşturma yapılması konusunda polise güvenmedikleri için sıkıntı yaşadıkları belirtildi. Komitenin raporunda, ırkçı yaklaşımların artış kaydettiği ve tekrarlandığı, ülkede polisin ırkçı şiddete yeteri kadar müdahale etmediği bildirildi.

GKRY'de polise yönelik ayrımcılıkla mücadele konusunda insan hakları normlarına uygun bir eğitim verilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, polisin suç teşkil eden yaklaşımlarının tespit edildiği takdirde cezalandırılmasının şart olduğu ifadesine yer verildi.

Raporda ayrıca GKRY'ye, günlük hayatta etnik ayrımcılıktan vazgeçilmesi ve çok dilli, açık bir toplumun kurulmasının sağlanması çağrısında da bulunuldu.