Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, Türkiye’ye kayıplar ve AİHM kararlarından doğan yükümlülükleri konusunda “net mesaj” gönderdiği öne sürüldü.

Fileleftheros gazetesi; “Askeri Bölgeler ve Arşivler Açılsın – Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye Kayıplar Konusunda Net Mesaj” başlıkları altında verdiği haberinde, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Perşembe günü benimsediği bir kararda Türkiye’ye Kıbrıs’taki kayıplar konusunun aydınlatılmasına daha fazla katkı koyması ve AİHM kararlarını uygulaması mesajı verdiğini yazdı.

Habere göre, söz konusu kararda; Türkiye’ye, kayıplar konusunda araştırma yapılabilmesi için daha fazla askeri bölgeye giriş izni vermesi, askeri arşivlere erişimi sağlaması, “Hacipandeli ve Varnava davalarındaki cezai soruşturmanın ve diğer yedi kayıp hakkındaki araştırmaların nasıl gittiği hakkında komiteye bilgi vermesi” ve AİHM tarafından Mayıs 2014 tarihinde verilen karadaki tazminatları hemen ödemesi çağrısında bulundu.

Gazete, Türkiye’nin söz konusu karara ilişkin birçok düzenleme önerisinde bulunduğunu ancak başarılı olamadığını da iddia etti.