NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in ortaya attığı Avrupa ortak savunma projesi önerisiyle ilgili, "Böyle bir proje bizim savunma politikamızla bağdaşır. Ama AB'nin savunma için yaptığı veya yapacağı her türlü girişim NATO için zorluk yaratıcı değil, tamamlayıcı olmalıdır. Çifte güç bizi endişelendirir" dedi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de resmi temaslarda bulunan Stoltenberg, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ile görüşmesinden önce düzenlenen ortak basın toplantısına katıldı.

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in bir kez daha gündeme getirdiği "Avrupa'da ortak ordu" fikriyle ilgili yöneltilen sorulara cevap veren Stoltenberg, şunları söyledi:

"Avrupa ortak savunma projesine karar vermek AB'yi ilgilendirir. Savunma alanında yapılacak her türlü büyük yatırım bizi sevindirir. Bu hem NATO'yu hem de AB'yi kuvvetlendirir. Böyle bir proje bizim savunma politikamız ile bağdaşır. Ama AB'nin savunma için yaptığı veya yapacağı her türlü girişim NATO için zorluk yaratıcı değil, tamamlayıcı olmalıdır. Çifte güç bizi endişelendirir. Savunma kaynakları en iyi şekilde kullanılmalıdır."

İspanya Dışişleri Bakanı Margallo da "Avrupa'da ortak ordu" fikrinin Lizbon anlaşmasında yer alan uzun vadeli bir proje olduğunu ve İspanya'nın buna destek verdiğini belirtti. Margallo, NATO Genel Sekreteri'nin görüşlerini de paylaştığını vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı Juncker, geçen hafta AB'nin kendi ordusuna ihtiyacı olduğunu, bunun AB'nin son dönemde Rusya'nın oluşturduğu tehdit gibi gelecekteki tehditlere karşı daha fazla önlem alınabilmesini sağlayacağını söylemişti.

Juncker, AB ordusuyla üye ülkelerin savunma bütçelerinde tasarruf sağlanabileceğini ve bunun Avrupa entegrasyonunu teşvik edeceğini ifade emişti. Eski Lüksemburg Başbakanı Juncker, ayrıca, "AB ordusu, ortak dış ve güvenlik politikaları geliştirmemizi sağlayacaktır. Avrupa'nın imajı dış politika anlamında zedelendi, çok fazla ciddiye alınmıyoruz" demişti.

"HEPİMİZ BİRİMİZ, BİRİMİZ HEPİMİZ İÇİN"

Stoltenberg, İspanya'da ekonomik krizin etkisi ile oluşan halk hareketi olan ve bir yıl önce kurulmasına rağmen anketlerde birinci veya ikinci parti olarak çıkan Podemos'un "NATO'dan çıkmak için referandum yapılmalı" önerisiyle ilgili bir soruyu da yanıtladı. Stoltenberg, şunları söyledi:

"NATO'nun en güçlü değerlerinden biri 28 demokrasiden oluşmasıdır. Demokratik değerleri savunuyoruz. Bu, demokrasi ile yaşamanın bir parçasıdır ve İspanyolların yapacağı seçim demokratik bir seçim olacaktır.

Ancak şu unutulmamalıdır ki İspanya'nın NATO üyesi olmasından çok memnunuz ve kimse İspanya'yı zorla NATO üyesi yapmamıştır.

İspanya'nın NATO üyesi olması her iki tarafı da daha güçlü kılmıştır. Bizim fikrimiz çok açık. 'Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için' diyoruz. İttifak tüm üyelerinde barış ve güvenliği sağlamıştır. İspanya'da 11 yıl önce çok büyük bir saldırı oldu. Gelecekte bu tip saldırılara karşı kendimizi savunacak güce sahibiz."

IRAK'IN NATO'DAN YARDIM TALEBİ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ayrıca Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı NATO'nun bir operasyonu olmadığını, sadece Türkiye'yi korumak için bu ülkede Patriot füze sistemleri bulunduğunu hatırlattı.

Irak'ta kurumların ve savunmanın güçlendirilmesi için Irak hükümeti ile diyaloğun sürdüğünü kaydeden NATO Genel Sekreteri, "Irak hükümetinin NATO'dan yardım talebini değerlendiriyoruz, henüz karar vermedik" dedi.

RUSYA

Ukrayna krizine de değinen Stoltenberg, "Rusya çok daha agresif bir tavır sergiliyor, Ukrayna'da sınırları değiştirmek için daha fazla güç kullanıyor. Minsk'te varılan anlaşmayla ateşkese saygı gösterilmesi ve tankların geri çekilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Ama bu ateşkesin şartlarını denetlemek için yeterli kontrol yok" diye konuştu.

Stoltenberg, kontrol mekanizmalarına tüm kapıların açık olması ve ateşkese herkesin saygı göstermesi için çağrı yaparak, "NATO, Rusya ile bir gerginlik arayışında değil" ifadesini kullandı.