8 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla Avrupa Parlamentosu'nda(AP) geleneksel açık kapı günü düzenlendi.

Strazburg'daki Avrupa Parlamentosu binasında her yıl mayıs ayının ilk haftası düzenlenen geleneksel açık kapı günü, bu yıl mülteci krizi ile ilgili gösterilerin gölgesinde geçti.

Sabahın erken saatlerinden itibaren çeşitli gösteri ve sunumların yer aldığı programda ziyaretçilere, Avrupa Birliği(AB) kurumlarını gezerek yakından tanıma imkanı sunuldu.

,AP tarafından düzenlenen Sakharov Ödülü'nün 2011 yılındaki sahibi Suriyeli karikatürist Ali Ferzat da, AP milletvekilleri ile birlikte ziyaretçiler için hazırlanan programda yer aldı.

AB üyesi ülkelerle AB dışından çeşitli ülkelerin kültür ve müziğini yansıtan gösteri ve konserlerin yan sıra ziyaretçilerin dikkatini çeken bir başka olay da, Parlamento binası girişine Avrupa'nın mülteci politikasını eleştirmek için kurulan kafes oldu.

Collectif Migration isimli derneğin mülteci krizine dikkati çekmek için düzenlediği protesto amaçlı gösteride yapılan açıklamada, Avrupa'nın mültecileri kafese koyduğu belirtildi.

Avrupa ülkelerine yasal yollarla gelmenin imkansızlığına değinilen açıklamada, bu durumun mülteciler ve göçmenleri kaçakçılara mahkum ettiğinin altı çizildi.

Çevresine duvarlar ören Avrupa'yı kınama çağrısında bulunulan açıklamada, "Mültecilerden değil, önyargılardan korkmak gerekir." denildi.

AB ülkelerinin mültecilerin taleplerine onurlu ve kalıcı çözümler sunması gerektiği kaydedilen açıklamada, yüzbinlerce kişinin Calais vahşi ormanında, Melila utanç çitlerinde, Bulgaristan sınırında, İdomeni'nin rüzgarı ve soğuğunda ve Akdeniz'de hayatta kalma mücadelesi verdiği ifade edildi.

Bu yılki teması "Çeşitlilik" olarak belirlenen Avrupa Günü, dünyanın bir çok ülkesinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.