Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Bugün, binlerce değil, milyonlarca potansiyel sığınmacı Avrupa'ya gelmeye çalışıyor" dedi.

Tusk, Brüksel'de sığınmacı krizi ile ilgili düzenlenen Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi girişinde, "Şimdi kritik bir noktadayız. Yanlış anlamaya son vermeliyiz. Bugün tartışmalar duygular üzerinde değil gerçekler üzerine olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de ve Irak'ta çatışmaların yakın zamanda bitmeyeceğini belirten Tusk, "Suriye'de 8 milyon yerinden olmuş insan var. 4 milyon sığınmacı da Lübnan, Ürdün, Türkiye gibi komşu ülkelerde. Bugün, binlerce değil, milyonlarca potansiyel sığınmacı Avrupa'ya gelmeye çalışıyor. Avrupa'ya daha fazla sığınmacı gelecek, daha az değil" diye konuştu.

Tusk, bölgeyi yeni ziyaret ettiğini anımsatarak, "Fark ettim ki, onların bizim yardımımızdan çok, ortaklarımız bizim yardımımızı bekliyor" ifadesini kullandı.

AB'de sınır kontrollerinin acilen sağlanmasının önemine dikkati çeken Tusk, "Bizim sormamız gereken en acil soru: Nasıl tekrar dış sınırların kontrolünü sağlayacağız? Yoksa, ortak bir sığınmacı politikasının hiç manası yok" dedi.

Tusk, şu anda, Schengen'in, Avrupa'da düzenin ve Avrupa ruhunun geleceğinin söz konusu olduğunu belirterek, "Bölgedeki sığınmacılar için Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a daha fazla yardım gerekiyor. Ayrıca AB'nin sınır kontrolleri üzerine yapılması gerekenler var. Bu tedbirler krizi çözmez ama doğru yönde adımlar olur. Bugün somut ve ortak bir plan hazırlamak zorundayız" değerlendirmesinde bulundu.