Avrupa Yezidiler Federasyonu Eş Başkanı Ali Ataman, "Şengal'de yollarda yırtık elbiseler, yüzlerce araç, bulunmayan cenazeler ve 600 bin insanın göç etmeye zorlanılması, dağlarda mahsur kalan 10 bin insanın olması 21. yüzyılın soykırımı olarak tarihe geçer" dedi.

Avrupa Yezidiler Federasyonu eş başkanları Ataman ve Leyla Ferman, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ta Yezidiler'e karşı gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle bölgedeki incelemelerini tamamladı.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasında düzenleyen basın toplantısında konuşan Ataman, Şengal'de yaptıkları incelemeler kapsamında yapılan saldırıları soykırım olarak nitelendirdiklerini söyledi.

Ataman, saldırılarda kesin bir veri olmamakla birlikte en az 10 bin kişinin öldürüldüğü ve kayıp olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

Yezidilerin kendi ülkelerinde kalmasından yana olduklarını vurgulayan Ataman, şöyle konuştu:

"Kendi ülkelerinde kalmaları için alt yapının oluşturulması lazım. Benzinlikler, sokak lambalarının altında, dağlarda insanlar kalamaz. İrade ne kadar güçlü olsa bile kadın ve çocukların temel ihtiyaçları vardır. Biz günün birinde bunların hepsinin Şengal'e dönmesini istiyoruz. Ancak Güney Kürdistan hükümeti çok duyarsız davranıyor. Yapılan saldırılara rağmen ders alınmadığı görülüyor. Yezidileri muhtarlar ve ağalar üzerinden kazanmaya çalışıyor. Taktiksel bir oyun söz konusudur. Halka hizmet edilerek çadırlar kurulmalıdır."

Ataman, IŞİD'in hedefinin Yezidiler'i yok etmek ve kendi topraklarında korku salarak göçe zorlamak olduğunu kaydetti.

Irak'tan 600 bin kişinin göç ederek bu coğrafyaya dağıldığını bildiren Ataman, bu insanların altyapı, sağlık, beslenme ve temel ihtiyaçlardan yoksun kendi kaderlerine terk edildiklerine savundu.

İnsanların dağ başı ve köylerin kenarlarında hiç destek almadan yaşamaya çalıştıklarını ileri süren Ataman, şöyle dedi:

"Şengal'de yollarda yırtık elbiseler, yüzlerce araç, bulunmayan cenazeler ve 600 bin insanın göç etmeye zorlanılması, dağlarda mahsur kalan 10 bin insanın olması 21. yüzyılın soykırımı olarak tarihe geçer. Ne yaparsak bile bu insanların dertlerine çare olamayız. Güney Kürdistan hükümeti Şengal'deki Yezidileri koruyamadı. Ancak Yezidi ve diğer halk ise 'Allah ve YPG'nin kendilerini kurtardıklarını' söylüyordu. Bu nedenle YPG'nin müdahalesi olmasıydı, yüz binlerce Yezidi katliamdan geçirilirdi. Bu konu tarihe geçmesi gereken bir gerçekliktir."

Eş başkan Ferman ise Kürtçe yaptığı konuşmada IŞİD'in kadınlara yönelik alıkoymalarını eleştirerek, şunları kaydetti:

"Şengal bölgesinde birçok insan öldürüldü. Yaptığımız görüşmeler sonucunda bin 500 kadın ve çocuğun IŞİD tarafından alındığını öğrendik. Bu kadınlar pazarlarda satılıyor. Bu kadınların 5 ile 20 dolar arasında satıldığı söyleniyor. Bu çetelerin amacı kadınları satarak para kazanmaktır. Kadın Kürt ve Yezidiler arasında barıştır, kutsaldır. Ancak kadınların direncini kırmaya çalıştılar."