Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, liderliğini yaptığı Liberal Parti-Ulusal Parti koalisyonunun 2 Temmuz’da yapılan erken genel seçimleri kazandığını resmen ilan etti.

Avustralya’da ana muhalefette bulunan İşçi Partisi Başkanı Bill Shorten, 2 Temmuz erken genel seçimlerini kaybettiklerini açıklarken, Turnbull da Sidney'de seçim zaferini duyurdu.

Turnbull, açıklamasında, "Bu çok güzel bir gün. Başarılı bir seçim yaptık." ifadesini kullandı.

Turnbull, Shorten'ın kendisini telefonla arayarak tebrik ettiğini de belirtti.

Shorten da yaptığı basın toplantısında oy sayım işlemlerinin devam ettiğini ancak ortaya çıkan sonuçların Turnbull’a çoğunluk veya azınlık hükümeti kurma imkanı verdiğini söyledi. Shorten, "Umuyorum ülkenin iyiliği için koalisyon iyi bir iş çıkarır." şeklinde konuştu.

Ana muhalefet lideri Shorten, seçim sonuçlarının bu kadar uzun bir süre belirsiz kalmasının doğru olmadığını da kaydetti. Bir sonraki seçimlerin elektronik olarak yapılması konusunda Başbakan Turnbull’a mektup yazacağını ifade eden Shorten, "Biz gelişmiş bir demokrasiyiz, kimin kazandığını öğrenmek 8 gün sürmemeli." dedi.

Avustralya Seçim Kurumu (AEC) tarafından yapılan açıklamada sayımların hafta sonu da devam edeceği ve sonuçların bir an önce açıklanması için tüm çabanın harcandığı belirtildi. Açıklamada, sonuçların bu hafta içinde kesinlik kazanacağı, 15 Temmuz’dan sonra mektup ile gelen oyların geçersiz sayılacağı bildirildi.

Yaklaşık yüzde 80’i sayılan oyların sonuçlarına göre şimdiye kadar 73 sandalyeyi kazanan Liberal Parti-Ulusal Parti koalisyonunun 150 sandalyeli federal parlamentoda salt çoğunluk olan 76'ya ulaşacağı tahmin ediliyor.