Avustralya ile Çin arasındaki serbest ticaret anlaşmasını Avustralya adına Başbakan Tony Abbott, Çin adına ise Ticaret Bakanı Gao Hucheng imzaladı.

Serbest ticaret anlaşmasını resmi Twitter hesabından duyuran Başbakan Abbott ''Çok önemli, tarihi bir gün'' ifadesini kullandı. Abbott, anlaşmanın imza töreninde yaptığı açıklamada müzakereleri başarıyla tamamlayan her iki ülke yöneticilerini de tebrik etiğini söyledi.

 AVUSTRALYA'NIN İTHALAT VE İHRACATINDA ÇİN İLK SIRADA

Avustralya'nın ihracatında Çin, yüzde 29,5 ile ilk sırayı alıyor. Avustralya'dan Çin'e en çok kömür, demir, altın, et, yün ve tahıl gibi ürünler ihraç ediliyor. Avustralya'nın ithalatında da Çin yüzde 18,2 ile ilk sırada bulunuyor.

Avustralya'nın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında Çin'in ardından ikinci sırada yüzde 19,3 ile Japonya, üçüncü sırada ise yüzde 8 ile Güney Kore yer alıyor.

Avustralya ve Çin arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması, Avustralya Federal Parlamentosunda onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Avustralya daha önce de Hindistan, Malezya, Endonezya, Japonya ve Güney Kore ile serbest ticaret anlaşmaları yapmıştı.