Güney Avustralya'nın Sampson bölgesinde tehlikeli bir şekilde devam eden yangınlardan dolayı, bölgede yaşayanlardan bir an önce bölgeyi boşaltmaları istendi. Ülke Yangın Servisi (CFS) Sözcüsü Rob Sandford, bölgede birçok evin yandığını hatırlatarak 1983 yılında meydana gelen ve Ash Wednesday (Kül Çarşamba) olarak adlandırılan yangından bu yana en büyük yangınla karşı karşıya olduklarını açıkladı.

Victoria eyaletinin Güney Avustralya sınırına yakın bölgesindeki Ararat'ta 5 bin hektarlık boş alanda yangınların devam ettiği açıklandı.

Victoria itfaiyesinin web sayfasından yapılan açıklamaya göre, Moyston kasabası yakınlarındaki boş otluk alanda kontrolsüz devam eden yangını kontrol altına alma çabaları, karadan ve havadan aralıksız olarak devam ediyor.

Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu bölgede sert esen rüzgarın yangını kontrol alma çabalarını engellediği belirtiliyor. Eyalet genelinde 300'den fazla yangın çıktığını aktaran itfaiye yetkilileri 63 uçağın şartlara göre müdahaleye hazır bekletildiğini açıkladı.

EYALET BAŞBAKANLARI ENDİŞELİ

Güney Avustralya Başbakanı Jay Weatherill eyaletteki yangınları "olağan üstü tehlikeli" olarak tanımlarken, Victoria Başbakanı Daniel Andrews, eyaletteki yangınlarla 320 itfaiye görevlisinin 30 saati aşkın bir süredir mücadele ettiğini hatırlatarak durumu "çok zor" olarak değerlendirdi.

Güney Avustralya ve Victoria eyaletlerinde 16 Şubat 1983'te meydana gelen, 75 kişinin yaşamını yitirmesi, 2 bin 676 kişinin yaralanması, binlerce evin yok olması ve milyonlarca dolarlık maddi hasar ile sonuçlanan yangın faciasına benzer bir felaketin yeniden yaşanmasından korkuluyor.

Ash Wednesday (Kül Çarşamba) olarak Avustralya tarihine geçen yangında, rüzgarın etkisiyle oluşan küller iki eyaletin kent merkezlerine kadar gelmişti. Külle kaplanan bölgelerde uzun süre temizlik çalışması yapılmış ve bu olayın yaşandığı tarih "Kül Çarşamba" olarak Avustralya tarihine geçmişti.