Melbourne Meadow Heights Camisi avlusunda Avustralya Milli Görüş Teşkilatları Sareera Gençlik tarafından organize edilen yemeğe yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

İftar yemeğine Türkiye'nin Melbourne Başkonsolosu Mehmet Küçüksakallı, Hume Belediye Başkanı Adem Atmaca'nın yanı sıra Avustralya Polis Teşkilatı ile sivil toplum kuruluşlarından yetkililer de katıldı.

Sokak iftarını organize eden Sareera Gençlik Başkanı Zeynep Sertel, AA muhabirine yaptığı açıklamada yaklaşık 100 kişilik genç kız grubu ile sabah saatlerinden itibaren hazırlıklara başladıklarını ve ortaya çıkan sonuçtan dolayı memnun olduklarını söyledi.

Bu sene altıncısını düzenledikleri sokak iftarına ilginin her yıl biraz daha arttığını dile getiren Sertel, "Elhamdülillah odalarımız doldu, caminin avlusu doldu. Bazı misafirlerimizi yukarıda ağırlamak zorunda kaldık caminin içerisinde bin 800 kişilik yemek ayarlanmıştı. Hepsi bitti. Artık onun dışında aç kalan var mıdır, inşallah yoktur diye temenni diyoruz" dedi.

“SULTANAHMET HAVASINI YAŞATMAYA ÇALIYORUZ”

Türkiye'deki ramazanların havasını gurbette yaşayanlara hissettirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Sertel, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Genelde birçok insana sokak iftarı sonrasında sorduğumuz zaman, hep dedikleri 'gurbet diyarında Sultanahmet havasını yaşattınız bize, teşekkür ederiz' diyorlar- O yüzden öyle olduğunu umuyoruz zaten süslemelerimiz ve Osmanlı köşemiz ile bunu vermeye çalışıyoruz çünkü biliyorsunuz yeni neslimizin Türkiye'deki o iftar havalarını yaşamaya pek zamanları olmuyor, aileleri ile gidip orada zaman geçiremiyorlar. O yüzden bu ortamda biraz daha ramazan ehemmiyetini, toplumun birlikte olması gerektiği mesajını burada, bu güzel atmosferde vermeye çalışıyoruz."

"BU SENE İLK 5 GÜNDE 5 İFTARA KATILMIŞ OLACAĞIM"

Victoria Polis Teşkilatı baş komiserlerinden Mick Hermans sokak iftarında Müslüman toplum üyeleri ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hermans "İlk kez Meadow Heights Camisi'ne geliyorum, çok güzel, çok hoş. Bu bölgede 3 yıldır görev yapıyorum, ilk yılımda 1-2 iftara, ikinci yılımda 5 iftara katıldım, bu sene ilk 5 günde 5 iftara katılmış olacağım, benim için muhteşem, toplum ile bağ kurmak için çok iyi bir fırsat. Oruç açtıktan sonra konuşan imamın söyledikleri çok güzeldi, İslam'ın önemini anlamak için çok uygundu ve bizim bu önemi anlamamızı sağladı" diye konuştu.

Avustralya'da son zamanlarda Müslümanların yaşadığı zorluklarla ilgili değerlendirmede bulunan Mick Hermans, "Bu zamanlarda çok zorluklar yaşanıyor, biliyorsunuz biz polisler topluma önder olmayı deniyoruz, toplumun beklentilerine, hislerine... Toplumun her bölümünde yer almak isteriz, ben burada tek polis olacağımı düşünürken bölgedeki farklı karakollardan 6-7 polis daha gelmiş, burada toplum ile içi içe bulunmak çok güzel" dedi.

"TOPLUMUN BİR ARAYA GELMESİ ÇOK GÜZEL ŞAHANE"

Halka açık iftar yemeğine arkadaşının tavsiyesi üzerine katılan Avustralyalı müzisyen Kity Miller de sokak iftarının havasından etkilendiğini belirterek, "Toplumun bir araya gelmesi çok güzel, şahane. Yemeğin sadece Türkleri değil, bütün Müslümanları bir araya toplaması çok güzel, burada olmak, insanlarla tanışmak, bunlara şahit olmak çok hoş" diye konuştu.

İftar sonrasında cami avlusu ve bahçesine kurulan çadırlarda tatlılardan Türk kahvesine, patlamış mısırdan pamuk helvaya, lokumlardan keklere kadar birçok ürün cami yararına satışa sunuldu.

Farklı milletlerden ve inançlardan Avustralyalıların ilgi gösterdiği iftar yemeği ve yaklaşık 5 saat devam eden etkinlikler yatsı namazının kılınması ile sona erdi.