Avustralya'da tam zamanlı çalışan kadınlar, aynı durumdaki erkeklere oranla yüzde 23 daha az kazanıyor.
      
İş Yeri Cinsiyet Eşitliği Kurumu (WGEA), ülke çapında 12 bin işveren ve 4 milyon çalışanın katılımıyla yaptığı araştırmanın raporunu yayımladı.     

Rapora göre,  tam zamanlı çalışan kadınlar, erkek çalışanlara göre yıllık yüzde 23 oranında daha az kazanıyor ve bu rakam yılda ortalama 26 bin 853 bin dolara denk düşüyor.     

Üst düzey yöneticilik yapan kadınlar ve erkekler arasındaki kazanç farkı ise yaklaşık 94 bin dolara yükseliyor.      
  
ÜCRET EŞİTSİZLİĞİNİN ANA NEDENİ "ÖN YARGI VE AYRIMCILIK’’     

WGEA Direktörü Libby Lyons, raporun yayımlamasının ardından başkent Canberra’daki Ulusal Basın Kulübünde yaptığı konuşmada cinsiyetler arası ücret eşitsizliğinin en önemli sebeplerinden birini "ön yargı ve ayrımcılık" olduğunu belirtti.     

Kadın-erkek arasındaki yüzde 23 ücret eşitsizliğine rağmen olumlu gelişmeler de kaydedildiğine işaret eden Lyons, eşitsizlik oranının önceki yıllara göre 1,6 oranında azaldığını söyledi.     

İşverenlerin kadın-erkek ücret eşitsizliğini sorun olarak görüp iyileştirme yönünde adım atmaya başladıklarına dikkati çeken Lyons, "İlk defa bu yıl işverenlerin yüz 70’den fazlası, cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılması için kurallar getirdi" dedi.     

ÜST YÖNETİCİLERİN ALTIDA BEŞİ ERKEK     

Şirketlerin üst yönetiminde çok az sayıda kadın bulunduğuna da işaret eden Lyons, "Hala üst yöneticilerin altısından beşi ve yönetim kurulu üyelerin dördünden üçü erkek" dedi.  Ancak bu konuda da olumlu gelişmelerin görüldüğünü aktaran Lyons, kadınların yönetici atanmasında yüzde 42 artış sağlandığını belirtti.     

İstatistik Bürosu verilerine göre, 24 milyon 273 bin nüfusa sahip Avustralya’da yaklaşık 11 milyon 92 bin erkek, 11 milyon 175 bin kadın bulunuyor. Dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasında yer alan Avustralya’da işsizlik oranı yüzde 5,6, enflasyon yüzde 1,3, faizler yüzde 1.5 düzeyinde bulunuyor.