Avusturya parlamentosunun üst kanadı Federal Konsey, sığınmacıların sınırda tutuklanması, gözaltına alınması ve sınır dışı edilmesi dahil polise geniş yetkiler veren yasa tasarısını onayladı.

Sığınmacıların ülkeye girişi ve iltica başvurusu yapmalarını zorlaştıran yasa 20'ye karşı 37 oyla kabul edildi. Koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve merkez sağ Halk Partisinin (ÖVP) desteklediği yasaya, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), Yeşiller Partisi ve Neos Partisi karşı çıktı

Sığınmacı sayısının ani artışı karşısında hükümete “olağanüstü hal” ilan etme yetkisi veren yasa, polise ve sınır muhafızlarına sığınmacıları "tutuklama, gözaltına alma ve sınır dışı etme" hakkı da tanıyor.

Sınır kapılarında geçici kontrollerin yapılabilmesine imkan tanıyan yasaya göre mevcut durumda 5 gün olan azami gözaltı süresi 14 güne çıkarılıyor.

Yasaya göre aile birleşimi zorlaştırılıyor ve iltica hakkı üç yıl ile sınırlandırılıyor.

"İLTİCA HAKKI SORUMSUZCA SINIRLANDIRILAMAZ"

İnsan hakları örgütleri, ulusal ve uluslarası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kısıtlayıcı yasaya tepki gösteriyor. Avusturya Kızılhaç Örgütü Göçmenler Birimi Başkanı Andrea Kotorman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasanın insani ve hukuki perspektiften yoksun olduğunu vurguladı.

İnsani açıdan endişe duyduklarını belirten Kotorman, "İltica hakkı insan hakkıdır ve sorumsuzca sınırlandırılamaz." dedi.

Yeni yasanın entegrasyona da zarar vereceğini kaydeden Kotorman, 3 yılla sınırlı iltica hakkının dil öğrenmesi ve entegrasyon bakımından motive edice olmadığını söyledi.

"AİLE BİRLEŞİMİ BAŞVURUSU İÇİN 3 YIL BEKLEYECEKLER"

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Avusturya Ofisi basın sözcüsü Ruth Schöffl ise yasayla iltica prosedürünün sınırlandırılmasından büyük kaygı duyduklarını ifade etti.

Sığınmacıların sınırlardan çevrilmesinin insani trajedilere yol açacağını vurgulayan Schöffl, acil durum hükmünün kullanılmayacağını umut ettiklerini aktardı.

Schöffl, "Yeni yasaya göre, tamamlayıcı koruma alanlar iltica talepleri kabul edildikten sonra aile birleşimi başvurusu için 3 yıl bekleyecekler. Ayrıca yardımcı koruma alan yetişkinler aile birleşimi için yeterli gelir, barınma ve sigorta göstermek zorunda olacaklar." ifadelerini kullandı.

Ulusal yasaların AB hukukuna uygun olup olmadığını denetleme yetkisi bulunan AB Komisyonu, yasal süreç tamamlandıktan sonra görüş bildirecek.

Parlamentonun her iki kanadında kabul edilen sığınmacılar yasasının yürürlüğe girmesi için başbakan ve cumhurbaşkanı tarafından da imzalanması gerekiyor.