Avusturya ve Almanya'nın sınırlarını açmasının ardından bu ülkelerden Avrupa'nın farklı yerlerine doğru yola çıkan sığınmacılardan yaklaşık 850 kişilik bir grup Danimarka'ya ulaştı.

Feribotla Almanya'nın Puttgarden kentinden Danimarka'nın güneyindeki Rödby limanına ulaşan sığınmacıların büyük çoğunluğu İsveç'e gidip daha iyi şartlar sunduğu için bu ülkede iltica başvurusunda bulunmak istiyor.

Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, dün akşam Alman ve İsveçli mevkidaşlarıyla görüştüğünü ve Danimarka'ya gelen sığınmacıları kabul edeceklerini söyledi. Rasmussen, sığınmacıların büyük bölümünün buna rağmen Danimarka'da kalmak istemediğini ifade etti.

Rasmussen, polisin sığınmacılara iyi davrandığını ve bunun süreceğini dile getirerek, "Herhangi bir zorlama" yok diye konuştu. Başbakan Rasmussen, ayrıca İsveç ile diyalog halinde olduklarını ve sığınmacıların istedikleri ülkede kalması konusunda görüşmelere devam ettiklerini bildirdi.

İSVEÇ DAHA İYİ ŞARTLAR SUNUYOR

Sığınmacıların Danimarka'da kalmayarak İsveç'e gitmek istemesinin en önemli nedeni olarak İsveç'in gelen bütün sığınmacılara oturum izni vermesi ve aile birleşimine de imkan tanıması gösteriliyor.

Danimarka ise ancak beş yıl sonunda oturum izni veriyor ve ilk yıl için aile birleşimine olanak sağlamıyor. Danimarka hükümeti, sığınmacılara ödenen aylık yardımı da yakın zamanda yarı yarı azaltmıştı.

YARDIMSEVERLER RÖDBY'YE AKIN ETTİ

Mültecilerin Danimarka'ya geldiğini duyan birçoğu Danimarkalı yüzlerce kişi, sığınmacılara yiyecek, içecek, battaniye ve giyecek götürmek üzere özellikle Kopenhag ve Malmö'den arabalarla Rödby limanına doğru yola çıktı. Arabalarıyla sığınmacıları Kopenhag'a getirmek isteyenlerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

Danimarka polisinden yapılan açıklamada, 300 sığınmacının "kayıp" olduğu, bazılarının saklandığı, bir bölümün de vatandaşlar tarafından Kopenhag'a özel araçlarla götürüldüğü belirtildi. Polis açıklamasında, vatandaşların bu gibi yardımları iki kez düşünmesi gerektiği çünkü bunun suç olduğu vurgulandı.

İSVEÇ'E YÜRÜYORLAR

Bu arada, 300 kadar sığınmacının yürüyerek önce Rödby'den 170 kilometre mesafedeki Kopenhag'a oradan da 30 kilometre mesafedeki İsveç kenti Malmö'ye ulaşmayı, burada kendilerini bekleyen İsveç makamlarına iltica talebinde bulunmayı amaçladığı belirtildi.

Yüzlerce sığınmacının otoyoldan yürüyerek Kopenhag'a gitmek istemesi üzerine Rödby-Kopenhag yolunun 29 kilometrelik bölümü yaklaşık beş saat trafiğe kapatıldı. Polis, otoyolda geniş bir bölgede güvenlik tedbirleri aldı.

AA muhabirinin konuştuğu ve Kopenhag'a doğru yürüyen bazı sığınmacılar yorgun olduklarını, birkaç saat uyuduktan sonra yollarına devam edeceklerini söyledi. Afganistan uyruklu bazı sığınmacılar, Almanya'da kendilerine 190'ar avro para ve Kopenhag'a tren bileti verildiğini belirterek, İsveç'e kadar yürümeye kararlı olduklarını ifade etti.

Danimarka hükümeti yüzlerce sığınmacının geldiği saatlerde Lübnan'daki bazı gazete ve internet sayfalarında sığınmacıların Danimarka'ya gelmemesi için "Danimarka'nın mülteciler için cazip olmadığını" belirten ilanlar yayımlamıştı.