Avusturya'da yaklaşık 7 bin kişi, İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA hareketini protesto etti.

Başkent Viyana, Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) taraftarları ile kendilerini Anti-PEGIDAolarak adlandıran grupların eylemlerine sahne oldu.

Geniş güvenlik önlemleri altında Museumquartier Meydanı'nda toplanan PEGIDA karşıtı yaklaşık 7 bin kişi, Stefanplatz Meydanı'na yürüdü. "PEGIDA'ya hayır, Mülteciler ve Müslümanlar hoşgeldiniz", "Müslüman karşıtı ırkçılığa hayır" yazılı pankartlar taşıyan gruptakiler, "Irkçılığa ve şiddete hayır" ve "Irkçılar dışarı" sloganları attı.

İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA Avusturya taraftarları da bir yürüyüş düzenlendi. Polis kontrolünde toplanan yaklaşık 300 PEGIDA taraftarı, Avusturya bayrakları ve üzerinde "Avrupa'nın İslamlaşmasını durdurun" pankartları taşıdı. Yürüyüşe katılan bazı neo-Nazi ve holiganların, Hitler selamı yaptığı ve polisin müdahale etmediği ileri sürüldü.

"MÜSLÜMANLAR, AVUSTURYA'NIN BİR PARÇASIDIR"

PEGIDA karşıtı eyleme katılan Viyana İslam Federasyonu Başkanı Muhammed Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam'ın Avusturya'nın 100 yıllık gerçeği olduğunu belirterek, Müslümanların yarım asırdır Avusturya'da yaşadığını belirtti. İslam karşıtlığı ile ortaya çıkan PEGIDA örgütünün Almanya'da yapmış olduğu "fitneyi" Avusturya'ya taşımasını asla kabul etmeyeceklerini ifade eden Turhan, "Bugün hep birlikte büyük bir fotoğrafla PEGIDA'ya verilmesi gereken dersi verdik. Bir kardeşlik inancı içerisinde Avusturya'da bu tür hareketlerin maya tutmayacağını göstermiş olduk. Müslümanlar, Avusturya'nın bir parçasıdır. Bu hakikati yüksek sesle dillendireceğiz" diye konuştu.

PEGIDA karşıtı yürüyüşe Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Avusturya, Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB), Viyana İslam Federasyonu, Avusturya İslam Kültür Merkezleri Birliği, Avusturya Türk Federasyonu, Bosna Derneği, Alperenler, Müslüman Koordinasyon Birliği, Bangladeşliler Derneği ve Ehli Beyt Camii ile Sosyalist Dönüşüm, Sosyalist Sol Partisi ve Antifaşist Hareket destek verdi.