Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, sığınmacıların ülkeye girişlerini kontrol altına almak için Slovenya sınırında, aralarında çit çekmenin de bulunduğu "özel yapısal önlemler" alacaklarını söyledi.

Avusturya Halk Partili (ÖVP) Bakan Mikl-Leitner, devlet radyosu Ö1'e yaptığı açıklamada, Slovenya'dan gelen sığınmacıların sayısını azaltmak ve kontrol altına almak amacıyla sınırlarda "özel yapısal önlemler" alacaklarını belirtti. Söz konusu önlemlerin "sınıra çit çekmek" olarak yorumlanmasını değerlendiren Mikl-Leitner, "Bu, düzeni sağlamak ve ülkemize girişleri kontrol altına almak içindir, sınırları kapatmak için değil" dedi.

Bakan Mikl-Leitner, "Sınırların geçilmemesi ve kontrolün sağlanması için alınan önlemler barikat ya da çit değil mi? Neden çit kelimesini kullanmıyorsunuz?" sorusuna "Tabii ki çitle de alakalı ama sadece çit değil" cevabını verdi.

Geçen hafta "Avrupa'nın sınırlarına duvar örmeliyiz" diyen Mikl-Leitner, önlemlerin ne zaman alınacağını ve detayları hakkında bilgi vermedi.

Slovenya'dan gelen sığınmacıların sayısının sürekli arttığını ve günde 3 bin ila 8 bin kişinin sınırı geçtiğini belirten Mikl-Leitner, bu sayının 12 bin sığınmacıya çıkmasına karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti.

BAKANA TEPKİ

Avusturya Sosyal Demokrat Partili (SPÖ) Savunma Bakanı Gerald Klug, yaptığı açıklamada, Bakan Mikl-Leitner'e tepki gösterdi. Sınırdaki konteynerlerde önlem alınabileceğini ve bunun sığınmacıları kontrol altında tutmak için çözüm olabileceğini savunan Klug, Macaristan'da çekilen insanlık dışı tel örgülerin çözüm olmadığını vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü Avusturya Başkanı Heinz Patzelt de çitlerin dayanışma eksikliğinin bir sembolü olduğunu belirterek engellerin sığınmacıları caydırmayacağını söyledi.

60 Bin İltica Başvurusu

Öte yandan Avusturya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, yılbaşından bu yana 60 binin üzerinde sığınmacı Avusturya'da iltica talebinde bulundu. Buna göre sadece 19-25 Ekim tarihleri arasında 2 bin 493 sığınmacı iltica talebinde bulundu.

Macaristan'ın Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarını kapatmasının ardından sığınmacılar, Slovenya'ya yönelmişti. Slovenya, yaklaşık 14 bin sığınmacının Avusturya'ya geçmek için ülkede beklediğini bildirdi.

Almanya'nın Bavyera eyaleti, önceki gün yerel otoritelere haber vermeden binlerce sığınmacıyı gönderdiği gerekçesiyle Avusturya'yı suçlamıştı. Avusturya, Almanya'nın sınırlarını kapatması halinde sınırlarını kapatacağını ifade etmişti.