Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü ve Bölgesel Mülteci Koordinatörü Amin Awad, Avrupa'ya ulaşmak isteyen sığınmacıların sayısının daha da artacağı uyarısında bulunarak, "Bu, buz dağının görünen kısmı olabilir" dedi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Awad, Suriye'de beş yıl devam eden savaşın ardından "çaresiz kalan insanların" Avrupa'ya gelmeye devam edeceğini söyledi.

"Bu, buz dağının görünen kısmı olabilir" ifadesini kullanan Awad, Avrupa Birliği'nin sığınmacı krizi için BM kurumlarına 1 milyar dolar yardım kararını ise memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

UNICEF'TEN 14 MİLYON DOLAR YARDIM ÇAĞRISI

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü Sarah Crowe da 2015 yılının başından bu yana Avrupa'ya ulaşan her dört sığınmacıdan birinin çocuk olduğuna dikkati çekerek, 14 milyon dolar yardım çağrısında bulunduklarını açıkladı.

Crowe, "Ocak-Temmuz ayları arasında 133 bin çocuk Avrupa Birliği'ne sığınma başvurusunda bulundu, bu da ayda ortalama 19 bin çocuk anlamına geliyor" dedi.

Basın toplantısına telekonferans ile bağlanan UNICEF'in Hırvatistan Temsilcisi Valentina Otmacic, çocukların çok zor şartlar ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Otmacic, Hırvatistan'daki 5 bin kişi kapasiteli Opatovac transit sığınmacı kampına dün geceden beri 8 bin 500 sığınmacının geldiğini belirterek, Hırvatistan-Sırbistan sınırında eski Yugoslavya'daki iç savaş döneminden kalma mayınların sığınmacılar için risk oluşturduğuna da dikkati çekti.

Otmacic, "Hala mayın kalıntıları var ama şimdiye kadar hiç kimseye bir şey olmadı ve Hırvat yetkililer sığınmacıların transit geçişi için otobüsler ayarlıyor" diye konuştu.