Nüfus bakımından Balkanlar'ın "en küçük" ülkesi Karadağ, bağımsızlığının 10. yılını kutluyor.

Sırbistan-Karadağ'dan 21 Mayıs 2006'da yapılan referandumla ayrılan ülke, AB ve NATO üyelikleri yolunda elde ettiği başarılarla bölgenin en istikrarlı ülkesi olarak ön plana çıkıyor.

Referandumda sandık başına giden 419 bin 240 vatandaşın 230 bin 661'i bağımsızlık için "evet" derken, 185 bin 2 vatandaş ise yola Sırbistan ile devam etmek istemişti.

Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Karadağ, 10 yıl gibi kısa sayılabilecek bir zaman dilimi içinde hem AB hem de NATO üyelikleri süreçlerinde elde ettiği başarılarla dikkati çekti. AB ile katılım müzakereleri yürüten ve bugüne kadar 22 fasıl açan Karadağ, NATO ile katılım protokolü imzalayarak tam üyelik yolunda çok önemli bir adım attı.

Karadağlı duayen siyasetçilerden Sosyalistlerin Demokrat Partisi (DPS) Milletvekili Obrad Stanisic, Karadağ'ın bağımsızlığını en demokratik şekilde kazandığına işaret ederek, "10 yılda NATO üyesi olmayı başaran, AB üyelik sürecinin üçte ikisini tamamlayan bir ülkeden söz ediyoruz. Küçük bir ülke olsa da Karadağ, Batı Balkanlar'da istikrarın sembolü haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Boşnak Partisi Milletvekili Suljo Mustafic ise bağımsızlığın ilan edilmesiyle ülkedeki azınlık haklarının da koruma altına alındığını belirterek, ülkede azınlık konumunda olan Boşnak, Arnavut ve Hırvatların bağımsızlık ilanına destek verdiklerini anımsattı.

Karadağ İstatistik Kurumunun (MONSTAT) verilerine göre, bağımsızlığın ilanından önce yüzde 20,6 olan işsizlik bugün 17,7 seviyesine gerilerken, ortalama maaş da 460 avrodan 490 avroya yükseldi.

Ekonomi uzmanı Vasilije Kostic, dünyada süregelen ekonomik krizin Karadağ'ı da etkilediğini belirterek, son on yılda Karadağ'ın ekonomik anlamda olumlu gelişmeler kaydetmesine karşın, ciddi ekonomik sorunlar da yaşadığını söyledi.

Karadağ'ın bölgede ekonomik anlamda en çok büyüyen ülke olduğunu aktaran Kostic, buna rağmen ülkede halen yapısal sıkıntılar bulunduğunu, Karadağ'ın ithalat bağımlısı olduğunu, ayrıca dış borç ve hala yüksek seviyelerdeki işsizlik oranının da sorun teşkil ettiğini kaydetti.

Karadağ'ın ithalat bağımlısı bir ülke haline dönüştüğünü, MONSTAT verileri de doğruluyor. Bağımsızlığın ilan edildiği 2006 yılındaki ithalat 441 milyon avro seviyesindeyken, bu rakam 2015 yılında 1,84 milyar avroya yükseldi.

Rusya'nın tüm itirazlarına ve karşı tutumuna rağmen Karadağ Batı yanlısı politikalarından vazgeçmeyerek AB ve NATO yolunda önemli adımlar attı.

Son olarak önceki gün Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda katılım protokolü imzalayan Karadağ, NATO'nun 29. üyesi olma yönünden önemli bir adım daha attı. Bundan sonra NATO toplantılarına gözlemci ve davetli olarak katılabilecek Karadağ, protokollerin NATO üyesi ülkelerin meclislerinde onaylanmasının ardından NATO'nun 29. üyesi olacak.