Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ ve Makedonya'da yaşayan Ortodokslar, sabah saatlerinden itibaren kiliselerde toplandı, burada mum yakarak dua etti.

Ortodoks nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Noel ayini, ülkenin en büyük kilisesi Saborna Kilisesi'nde yapıldı. Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği İriney'in yönettiği ayine Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Adalet Bakanı Nikola ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın şehir merkezindeki Saborna Kilisesi'nde düzenlenen Noel ayinini Episkop Grigoriye yönetti. Ayine katılan Saraybosnalı Ortodokslar, dua edip mum yaktı.

Ayinde yaptığı konuşmada hoşgörü ve barış vurgusu yapan Grigoriye, "Dün akşam Mostar'daki müftüye geleneksel akşam yemeğimizden ikram ettim. Bayramlarda o da bana kendilerine özgü yemeklerden ikram ediyor. Dine ihtiyacımız var. Bugün dünya genelinde açlık, fakirlik, savaş, acı ve hastalıklar var. Bunun en önemli sebebi, insanın Tanrı'yı dinlememesi" ifadesini kullandı.

KARADAĞ'DAKİ "BÖLÜNMÜŞLÜK" SÜRDÜ

Yoğun bir Ortodoks nüfusun yaşadığı Karadağ'da ise bu yıl da iki ayrı ayin düzenlendi. Sırp Ortodoks Kilisesi'ne bağlı Ortodokslar ayrı, Karadağ Ortodoks Kilisesi'ne bağlı Ortodokslar ayrı ayinlere katıldı.

Başkent Podgoritsa'daki "İsa'nın Dirilişi" Kilisesi'nde düzenlenen ayini yöneten Sırp Ortodoks Kilisesi Mitropoliti Amfilohiye, "dünyada barış" çağrısında bulundu.

Makedonyalı Ortodokslar da Noel ayini için başkent Üsküp'teki Aziz Kliment Ohridski Kilisesi'nde toplandı.

Makedonya Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Stefan'ın yönettiği ayine katılan vatandaşlar, mum yakıp dua etti. Ayine Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ile Üsküp Belediye Başkanı Kotse Trayanovski de katıldı.

Başbakan Nikola Gruevski'nin ise Kalkandelen'deki Aziz Kiril ve Metodiy Kilisesi'ndeki Noel ayinine katıldığı bildirildi.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki Ortodokslar da Noel ayini için kentteki Ortodoks kilisesine akın etti. Piskopos Porfiriye'nin yönettiği ayine hükmet adına bazı temsilcilerin de katıldığı görüldü.

Bu arada, bölge ülkelerindeki Ortodokslar dün gece Noel ateşi yakarak dua etti. Ülkelerdeki siyasi ve dini temsilciler de mesajlar yayımlayarak Ortodoks vatandaşların Noel'ini kutladı.