BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünya genelinde 130 milyon kişinin bir biçimde insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirterek bu sayının nüfus bakımından dünyanın 10. büyük ülkesine karşılık geldiğini bildirdi.

Ban, Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, bu günün, yaşamak için gerekli temel ihtiyaçlarını karşılayamayan insanların çektikleri çile ve onlara insani yardım götürmek için hayatlarını riske atan çalışanlar ile gönüllüleri hatırlamak için bir vesile olduğunu belirtti.

Temel ihtiyaçlarını karşılamaktan yoksun olanlara ilişkin rakamlar da veren Ban, "Dünya genelinde 130 milyon kişinin hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyacı var. İhtiyaç içindeki insanlar grup olarak dünyanın 10. büyük ülkesi oluyor." ifadelerini kullandı.

Bu sayının bir istatistik olmanın ötesinde zorluklar içinde hayatta kalmaya çalışan bireyleri, aileleri, çocukları temsil ettiğine işaret eden Ban, şunları kaydetti:

"Bu aileler çocuklarına ilaç ya da yiyecek alma arasında tercih yapmak zorunda kalan insanlar. Bu çocuklar okula gitmek ya da ailesine destek olmak için çalışma arasında seçim yapmak zorundalar. Bu insanlar ya bombalanma riski altında evlerinde kalma ya da tehlikeli yolculukları göze alarak kaçmak durumunda olan kişiler. Bu duruma neden olan krizlere çözüm bulmak kolay değil. Ancak değişim için çalışıp haksızlıklara karşı sesimizi yükseltebiliriz."

Bu yıl ilk kez İstanbul'da Dünya İnsani Zirvesi'nin toplandığını da hatırlatan Ban, bu toplantıda dünya liderlerinin çatışma, doğal afet ve benzeri nedenlerle zor durumda olanlara yardım etme ve onların hayatlarını değiştirme sözü verdiklerini anımsattı.

Ban, mesajında tüm dünyaya, ihtiyacı olan kişi ve topluluklara yardım etme ve "kimseyi geride bırakmama" çağrısında da bulundu.

BM'nin Bağdat’taki merkezine 19 Ağustos 2003'te düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 22 insani yardım görevlisinin anısına 19 Ağustos günü Dünya İnsani Yardım Günü kabul edilmişti.

BM Genel Merkezi'nde, hayatını kaybeden yardım görevlileri için anma töreni de gerçekleştirildi.