"Dünya Gıda Günü" etkinliğinin yapıldığı Milano'daki EXPO 2015 fuarını ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünyada açlığı yok etmenin herkesin sorumluluğu olduğunu söyledi.

Milano'da geçtiğimiz 1 Mayıs'ta "Gezegeni beslemek, yaşam için enerji" temasıyla kapılarını açan EXPO 2015 Fuarında, BM Dünya Gıda Örgütü'nün (FAO) 70. kuruluş yıl dönümü nedeniyle "Dünya Gıda Günü" kutlandı.

Törende, İspanya Kraliçesi Letizia, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile FAO Genel Direktörü Graziano Da Silva de hazır bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun törende yaptığı konuşmada, gündemi gıda krizi olan EXPO Milano'ya katılmaktan onur duyduğunu belirterek, İtalyan hükümetine seçtiği temadan dolayı teşekkür etti.

Dünya genelinde başı çeken sorunlardan biri olan açlık konusuna değinen Ban, "Açlığı yok etmek herkesin sorumluluğudur. Bugün kaynaklarımızı utanç verici bir biçimde israf ediyoruz" dedi.

Ban, üç hafta önce dünya liderleriyle BM Genel Kurul çalışmaları sırasında yoksullukla mücadele için oluşturdukları 2030 Ajandası'na dikkati çekerek, "Bu ajandadaki açlığın ve kötü beslenmeyi ortadan kaldırılması gibi hedefleri, kadınları özgün kılmadan gençleri ve çiftçileri desteklemeden gerçekleştiremeyiz. Başta yerel yöneticiler olmak üzere toprak politikalarını ileriye taşımak için birlikte çalışmak durumundayız. Bu nedenle belediye başkanlarına minnettarım" dedi.

BM Genel Sekreteri, bu konuda pek çok söz verildiğini ifade ederek artık ilgililerin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Ban, EXPO Milano ruhunu ve temasını daha ileriye taşıma yönünde yapılan çalışmalardan da umutlu olduğunu sözlerine ekledi.