BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un, Antalya'da düzenlenecek G20 Zirvesi'ne katılarak liderlerle Ortadoğu'daki gelişmeleri ve Suriyeli sığınmacı sorununu değerlendireceği kaydedildi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Genel Sekreter'in cuma günü Türkiye'ye gitmek için New York'tan ayrılacağını ve G20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer liderlerle görüşeceğini söyledi.

Dujarric, Ban'ın liderlerle görüşmelerinde terörizmle mücadele ve sığınmacı krizi başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler, iklim değişikliği, ekonomik büyüme ve yeni iş imkanları sağlama konularını ele alacağını belirtti.

Sözcü Dujarric AA'nın sorusu üzerine yaptığı açıklamada da Genel Sekreter'in, G20 liderlerine sığınmacılara yardım etmenin hem ahlaki hem de yasal bir sorumluluk olduğunu hatırlatacağını ve sığınmacılara insan hakları ve saygınlığı çerçevesinde muamele edilmesini isteyeceğini söyledi.

Sığınmacılar için daha fazla kaynak sağlanması gerektiğini de ifade eden Dujarric, milyonlarca insanın yollara düşmesine neden olan sorunların yerinde çözülmesi ve şiddetin engellenmesinin de önemini vurguladı.

Dujarric, ülkelerin kalkınma yardımı için ayırdıkları kaynağı sığınmacılar için kullanmamaları gerektiğini belirterek, Genel Sekreter'in liderlerden yoksulluğun yok edilmesi için daha fazla kalkınma yardımı yapmalarını isteyeceğini dile getirdi.

AA'nın, Rusya'nın Suriye için sunduğu yeni çözüm önerisine ilişkin sorusu üzerine de Dujarric, sızdırılmış belgeye ilişkin bir yorum yapmayacaklarını söyledi.

Raporu basındaki haberlerde gördüklerini ve BM Genel Sekreterliği'ne herhangi bir önerinin sunulmadığını da kaydeden Dujarric, BM'nin önceliğinin Suriye'deki şiddetin azaltılması ve Viyana'da tarafların uzlaşması olduğunu vurguladı.