Genel Sekreter Ban, "Barış Gücü Operasyonlarının Geleceği" başlıklı raporunda BM barış gücünün karıştığı cinsel taciz iddialarına değinerek, ilk kez kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Ban, cuma günü kamuya duyurulan raporunda, barış gücü sistemindeki değişikliğe dikkat çekerek, barış gücü askerlerine cinsel istismarları yapmalarına izin verecek bir sistemin artık var olmadığını belirtti.

Cinsel istismarın, BM'nin suçlanmasına neden olan küçük bir azınlık tarafından yapıldığını belirten Ban, "Bu en büyük hayal kırıklıklarımdan biridir. Felaketin kökünü kazımak için yetkim dahilinde yapabileceğim her şeyi yapmaya devam edeceğim" ifadesini kullandı.

Cinsel suistimal eylemini işleyenlere karşı, misyonun komutası ve liderliği dahil güçlü bir yaptırım tebliği olduğunu belirten Ban, şunları kaydetti:

"BM barış operasyonlarının temelinde değişiklik olmayacaktır. Bizim işimiz çatışmalara müzakere yoluyla barış sağlanmasına destek olmak, sivilleri korumak, güvenlik, adalet ve kalkınma haklarını önde tutmak. Hizmet ettiğimiz insanların ihtiyaçlarına cevap vermemiz ve bu konudaki sorumluluğumuz olduğu esastır."

Cinsel istismar iddialarının ciddi boyutlara vardığı ülkelere yaptığı ödemeleri durduran Genel Sekreter Ban, ağustos ayı başında BM Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki barış gücü misyonunun başkanı Senagalli Babacar Gaye'yi iddialar nedeniyle görevinden almıştı.

3 KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

Yeni raporunda barış operasyonların güçlendirme tedbirlerine yer veren Ban, barış operasyonlarında gelecekteki zorlukları aşabilmek için 3 köklü değişiklik yapılması gerektiğini bildirdi.

Değişikliklerden birinin arabuluculuk ve önleyici diplomasiye öncelik verilmesi gerektiğini belirten Ban, şöyle devam etti:

"İkinci olarak çatışmalarada BM barış gücü operasyonlarını, daha hızlı, daha tutarlı ve ülkelere ve insanlara daha hesap verilebilir yapabilmek için planladığımız davranış ve yolu değiştirmemiz gerekiyor. Üçüncü olarak ise bugünün barış ve güvenlik zorluklarını yönetmek için küresel-bölgesel bir çerçeveye koymamız gerekir."

Buna BM ve Afrika Birliği arasında güçlendirilmiş bir ortaklıkla başlamak gerektiğini ifade eden Ban, "Istırabın kaynağı olamayız. Raporum bu yüzden BM'nin iğrenç cinsel sömürü ve istismardan kurtulması için bir düzine yeni tedbiri özetliyor" ifadesini kullandı.

Merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Af Örgütü, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde BM misyonuna bağlı olarak hizmet veren BM barış gücü görevlilerinin 12 yaşındaki kıza tecavüz ettikleri iddiasını içeren bir rapor yayınlamıştı.

İddialar, barışa katkı sağlamada dünya genelinde birçok başarısızlığa ve hayal kırıklığına yol açan BM'ye olan güvenin bir kez daha sarsılmasına neden olmuştu.

16 ayrı misyonuyla dünyanın en tehlikeli bölgelerinde barışı koruma görevinde bulunan ve yıllık 8 milyar 200 milyon dolara mal olan BM Barış Gücü'nde, 105 binden fazla asker görev yapıyor.