Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye'de devam eden çatışmalara ilave olarak Irak, Ukrayna, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, kuzeydoğu Nijerya ve Pakistan'ın bazı bölgelerindeki krizlerin, dünya genelinde evlerinden edilen insan sayısının çarpıcı ve hızlı bir şekilde artmasına yol açtığını belirtti.

Ban'ın, Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda, "Gelin, çatışmalar ve zulüm nedeniyle evlerinden kaçmaya zorlanan milyonlarca insanın çektiği sıkıntıları unutmayalım. 2014 yılı sonu itibarıyla dünya genelinde 59,5 milyon insan evlerinden edildi ve şimdiye kadarki en yüksek seviyeye erişildi. Bu da dünyada her 122 kişiden birinin mülteci, evinden edilmiş ya da sığınmacı olduğu anlamına geliyor" ifadesine yer verildi.

Mesajda, Suriye'de devam eden çatışmalara ilave olarak Irak, Ukrayna, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, kuzeydoğu Nijerya ve Pakistan'ın bazı bölgelerindeki krizlerin dünya genelinde evlerinden edilen insan sayısının çarpıcı ve hızlı bir şekilde artmasına yol açtığı vurgulanarak, "Aynı zamanda uzun süredir devam eden birçok ihtilafa da çözüm bulunamadığı için evlerine dönebilen mülteci sayısı geçtiğimiz 30 yılın en düşük seviyesinde kaldı" denildi.

"YÜKÜN BİRLİKTE OMUZLANMASI GEREKİYOR"

Yerlerinden edilen insanların giderek daha fazla oranda baskı ve şiddetten korunmak istediği kaydedilerek şöyle devam edildi:

"Birçoğunun tehlikeli yolları deneyerek güvenli yerlere ulaşmaktan başka çaresi bulunmuyor. Akdeniz'de, Güneydoğu Asya'da ve diğer yerlerde deniz yoluyla güvenli bölgelere ulaşmaya çalışan mültecilerin sayısındaki keskin artış da bu durumu kanıtlıyor. Hem evlerinden edilenlerin hem de onlara ev sahipliği yapanların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için uluslararası dayanışma ve yükün birlikte omuzlanması gerekiyor."

Bu gibi zamanlarda dünyanın dört bir tarafında hükümetlerin ve toplumların, çatışma veya baskı nedeniyle her şeylerini kaybeden insanlara sığınma ve güvenlik temin etmelerinin önem taşıdığı vurgulanarak, "Dünya Mülteciler Günü'nde ortak insanlığı hatırlama, hoşgörü ve çok kültürlülüğü kutlama ve kalpleri her yerde mültecilere açma" çağrısı yapıldı.