Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Yunanistan'ın sığınmacı krizindeki çabalarına ilişkin, "Göstermiş olduğunuz global dayanışma için size teşekkür etmemiz gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Ban, sığınmacılara destek için Yunanistan'a düzenlediği ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile bir araya geldi.

Basın karşısında sohbet sırasında Ban, Yunanistan'ın ekonomik reform döneminden geçtiğini belirterek, "Buna rağmen, bu büyük sığınmacı problemiyle mücadele etmek için en ön safta yer aldınız. Bu sizin için çok zorlu bir durumdu. Göstermiş olduğunuz global dayanışma için size teşekkür etmemiz gerektiğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Ban, yarın Midilli Adası'nı ziyaret edeceğine işaret ederek, BM'nin adada sığınmacılar için neler yapabileceğini göreceğini söyledi.

Pavlopulos ise, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında sığınmacılar ve göçmenlere ilişkin mutabakatı anımsatarak, bu anlaşmanın uygulanmasına yönelik destek talebinde bulundu.

Türkiye dahil her kesimin kendi üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Pavlopulos, "Bir kenara bırakmaları gereken korkulara sahip bazı AB'li ortaklarımızın da verdikleri taahhütlere uymaları gerekiyor" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban yarın Başbakan Aleksis Çipras ile görüşmesinin ardından Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçerek göçmen kamplarını ziyaret edecek.