BM Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, 16 Eylül Ozon Tabakasının Korunması Uluslararası Günü sebebiyle yayımladığı mesajda Genel Sekreter Ban, uzaydan gelen zararlı radyasyona karşı koruma sağlayan atmosferdeki ozon tabakasının hızla incelmesine karşı 25 yıl önce dünyanın birlikte hareket etme kararı aldığını, bunun sonucu olarak ozon tabakasındaki incelmenin gelecek yıllarda düzeleceğinin görüldüğünü belirtti.

BM Genel Sekreteri, ozon tabakasının incelmesiyle mücadele için 197 ülkenin imzaladığı Montreal Protokolü'nün ve onunla bağlantılı anlaşmaların imzalanması sonucu milyonlarca muhtemel cilt kanseri vakasının önüne geçildiğini hatırlattı.

Ban, ozon tabakasının incelmesine yol açan maddelerin aynı zamanda sera etkisi yaptığından protokolün iklim değişikliği ile mücadeleye de önemli katkı sağladığını ifade etti. Ban, "İklim değişikliği dünyanın dört bir yanında toplumları, ekonomileri ve ekosistemleri etkiliyor. Ozon tabakasının incelmesine yol açan maddelere yönelik ortaya koyduğumuz ortak çabayı iklim değişikliğinin yarattığı tehlikeyi hafifletmek içinde sergilemeliyiz. Gelin bu örnekten ders çıkaralım ve bunları iklim değişikliği ile mücadelemizde hayata geçirelim" ifadesini kullandı.

Dünya Meteoloji Örgütü, geçen hafta güneşin zararlı ışınlarından yerküreyi koruyan atmosferdeki ozon miktarının son yıllarda artış gösterdiğini ve ozon deliğinin kapanmakta olduğunu bildirmişti. Montreal Protokolü'ne tam olarak uyulması halinde 2050 yılına kadar ozon deliğinin kapanabileceği öngörülüyor.