G20 Liderler Zirvesi kapsamında basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri Ban, Paris'te meydana gelen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarını kınayarak, Fransa halkına ve kurbanların yakınlarına taziyelerini bildirdi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 17 ülkenin katıldığı görüşmelerle ilgili olarak Ban şunları söyledi:

"Suriye ile ilgili olarak, mutlaka siyasi bir anlaşmanın sağlanması en önemli önceliklerimizden biri olmalı. Bu anlamda çok büyük bir aciliyet var. Uluslararası Suriye destek grubu bu çabayı gerçekleştirmeli. İngiltere Dışişleri Bakanı'nın liderliğinde Lavrov ve diğer ülkelerin temsilcileri, Viyana'daki toplantıda bir araya geldiler. Onların aldıkları kararlar son derece önemli ve tabii ki farklıklarla ilgili bazı planların yapılması gerekiyor. Bu sayede ülke çapında bir ateşkese gidilebilir. Terörizmle mücadele edilebilir ve aynı zamanda kilit anayasal ve yönetimle ilgili meseleler devreye sokulabilir. Yıllardır bir bölünmeyle karşı karşıyayız. O yüzden buradaki şiddetin sona ermesi ve müzakere edilmiş siyasi bir sürecin gerçekleştirilmesi için çok büyük bir fırsattır diye düşünüyorum."

 "SADECE DİNLERİNE ZARAR VERİRLER"

"Teröristler, dünyanın her yerinde çok vahşi eylemler gerçekleştirebiliyorlar. Onların ideolojileri gerçekten iflas etmiş ideolojiler. Şiddetle istedikleri yere varamazlar" diyen Ban, "Din adına hareket ettiklerini söyleyenler sadece dinlerine zarar verirler. Terörizm insanlığın tamamı için tehdit niteliğindedir. Geçmiş zamanda biz bunu gördük. Hiçbir ülke, hiç bir şehir, hiç kimse bundan bağışıklık kazanmış değildir. Sadece, son 3-4 gün içinde bile bunun boyutlarını görmüş olduk" şeklinde konuştu.

Lübnan ve Irak'ta gerçekleştirilen terör saldırıların da değinen Ban, "Beyrut'ta, Bağdat'ta bu süreç içerisinde birçok kişi öldü. Bu kadar ailenin, bu kadar büyük bir toplumun, bu kadar fazla insanın bundan etkilenmiş olduğunu görmek çok üzücü" dedi.

 TÜRKİYE VE LÜBNAN'A TEŞEKKÜR

G20 Liderler Zirvesi'nde terörizmin tartışılacağını belirten BM Genel Sekreteri Ban, "Dünya liderlerine, terörle mücadelede verilecek yanıtın sağlam zemine dayanması gerektiğini fakat aynı zamanda da insan haklarının üstünlüğü ve saygı çerçevesinin korunması gerektiğini söyleyeceğim. Aksi takdirde biz söndürmeye çalıştığımız yangını yeniden alevlendiririz" ifadesini kullandı.

Terör saldırılarının altındaki dinamiklere de bakmak gerektiğini kaydeden Ban, "BM üye devletlerin, kapsamlı bir eylem planı çerçevesinde bu şiddet dolu eylemlere müdahale etmesini istiyorum. Şu anda gerilim çok artmış vaziyette. Yapılacak olan eylem planı, şiddet içerikli olursa, şiddet ve üzüntüyü daha fazla artırır" diye konuştu.

Dünyanın büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu ve 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek rakamlarda yer değiştirmelerin yaşandığını hatırlatan Ban, Türkiye ve Lübnan'a 4 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.

Sığınmacılara kapılarını açan Türkiye ve Lübnan'a yapılan desteğin mutlaka arttırılması gerektiğini vurgulayan Ban sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa ülkeleri, çok fazla sayıda yer değiştirmeyle karşı karşıya ama bunlar için bazı finansman ve kriz alanlarında yardımcı mekanizmalarının olması gerekiyor. İnsanlara yardım edilmesi sıfır toplamlı bir oyun olmamalı. O yüzden G20 ülkeleri global olarak bir toparlanma planına katkıda bulunmalı. Burada gerçekten ölçek olarak çok önemli bir plan olmalı ve birlikte çalışmamız gerekiyor. Buna çok ihtiyaç duyuyoruz."