Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye'de 5 yıllık iç savaşta işlenen savaş suçlarının BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesi çağrısı yaparak, "Suriye'de veya başka yerde adalet olmadığı sürece barış sürdürülemez" dedi.

Ban, Suriye'deki olayların başlamasının yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı açıklamada, Suriye halkının 5 yıl önce değişim talebiyle sokaklara çıktığını ancak bu taleplerin şiddet ve baskıyla karşılaştığını vurguladı.

"Suriye otoriteleri, halkın meşru taleplerine barışçıl yöntemler, reform ve diyalogla karşılık verebilirdi. Bölgesel ve uluslararası oyuncular da Suriye'yi jeostratejik yarış ve bölgesel rekabette savaş alanı olarak kullanmak yerine istikrarın sağlanması için birleşebilirlerdi" ifadelerini kullanan Ban, bunlar gerçekleştirilemediği için 250 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Ban, Suriye halkının neredeyse yarısının evlerinden olduğunu ve ülke içi ve dışında güvenli bölgelere sığınmaya çalıştığını anımsatarak, dünyanın "benzeri görülmemiş bir insani felaketle" karşı karşıya olduğunu bildirdi.

DAEŞ ve El Nusra gibi terör örgütlerinin çatışmaları kendi hesabına kullandığına, yabancı savaşçı ve mezhepçi milislerin "ülkeye dolduğuna" dikkati çeken Ban, Suriye halkının uluslararası toplumun kendilerini terkettiği hissi taşıdığına işaret etti.

"SURİYE'DEKİ SAVAŞ SUÇLARI UCM'YE SEVK EDİLMELİ"

Ban Ki-moon, Suriye'deki çatışmaların, kimyasal silahların kullanıldığı, kuşatmalar ve aç bırakılmanın savaş taktiği olarak uygulandığı, işkence ve sivillere yönelik hava saldırılarının düzenlendiği bir alan haline geldiğini vurgulayarak, "Bu suçların failleri hesap vermeli. BM Güvenlik Konseyi'ne konunun UCM'ye sevk edilmesi çağrımı yineliyorum. Suriye'de veya başka yerde adalet olmadığı sürece barış sürdürülemez" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Suriye destek Grubu'nun inisiyatifiyle başlayan müzakerelerin halka nefes aldırdığını ve bazı bölgelere yardım ulaştırılabildiğini belirten Ban, çatışmaların durması ve diyaloğun sürmesinin bir umut doğurduğunu kaydetti.

Bu çabaların tek başına çözüm olamayacağının da altını çizen Ban, ancak kapsamlı siyasi bir sürecin Suriye halkının meşru taleplerini karşılayabileceğini bildirdi.

Ban, Cenevre'deki görüşmelere katılan taraflara da sorumlu davranarak müzakereleri başarıya ulaştırma çağrısı yaparak, açıklamasında "Eğer bu fırsatı kaçırırsak, bunun Suriye halkı ve dünya için doğuracağı sonuçlar çok ürpertici" ifadelerine yer verdi.