ABD’li oyuncak üreticisi Ruth Handler tarafından New York’ta üretilen "Barbie" bebeği 57. yıl dönümüne Paris’te düzenlenen özel sergiyle girdi.

Paris Moda Haftası çerçevesinde "Barbie, bir ikonun hayatı" adıyla Paris Dekoratif Sanatlar Müzesi'nde açılan sergi kapsamında ilk Barbie bebeğinin üretildiği 1959 yılından günümüze kadar çıkmış 700 Barbie bebeği modeline ünlü moda tasarımcıları Chanel, Dior, Maison Margiela ve Jeremy Scott’un kıyafetleri giydirildi.

Dünyanın en çok satan oyuncak bebeği olarak tarihe geçen Barbie bebeğinde bugüne kadar 27 farklı ten rengi, 22 farklı göz rengi ve 24 farklı saç tipi kullanıldı. Bebekler Marie Antoinette gibi tarihi karakterlerin yanı sıra doktor, iş adamı, şarkıcı, veteriner, doktor, sporcu, asker ve astronot gibi karakterlere de büründürüldü.

Serginin Küratörü Anne Monier, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sergi, Barbie'lerin hayatına ilişkin iki bakış açısı sunuyor. Çocuklar dünya çapında tanınan bir oyuncağın bayramını yaşıyorlar. Yetişkinler ise sembolik bir figür olan Barbie'nin tarihi ve sosyolojik bağlamdaki değişimini görüyor" dedi.

"BİR KÜLTÜRÜ VE ONUN GELİŞİMİNİ YANSITIYOR”

Barbie'nin bir oyuncağın ötesinde "bir kültürü ve onun gelişimini yansıttığını" belirten Monier, "Barbie önce Amerikan hayat tarzını şekillendirmeye başladı. Sonrasında ise sosyal, politik ve kültürel değişimlere uyum sağlayıp daha evrensel boyutlara ulaştı" diye konuştu.

AA muhabirine konuşan ziyaretçilerden 72 yaşındaki İngiliz vatandaşı Richard, "Sergiyi görmeye geldim zira Barbie tarihimizin bir parçası. Hayatım boyunca hiç bu kadar çok bebeği bir arada görmedim. Çok iyi hazırlanmış bir koleksiyon" ifadelerini kullandı.

Sergiyi gezen 63 yaşındaki Lydia ise sergiye ilişkin "Sergide Barbie'nin değişimine şahit oldum. Birçok şeyin değişime uğradığını söyleyebilirim. Gerçek dünyayla boy ölçüşebiliyor. Eskisi gibi sadece beyaz Amerikalı kız karakteri yok, artık her ülkeye hitap edecek Barbie'lere rastlayabiliyorsunuz" değerlerlendirmesinde bulundu.

"ESKİ BARBİE'LER YENİLERİNDEN DAHA İYİ"

Barbie bebeği andıran pembe kıyafeti ve tarzıyla dikkat çeken 20 yaşındaki moda öğrencisi Haile Lidow ise "Barbie bebekleri biriktirerek büyüdüm. Birçok bebeğim var. En çok pembe rengi seviyorum. Barbie bebeklerin her dönemin farklı özelliklerini yansıtması çok şaşırtıcı" şeklinde konuştu.

Sergiyi gezen koleksiyonerlerden 61 yaşındaki Mariane ise, "Eski Barbie'ler yenilerinden daha iyi. Ben 20 yıldır Barbie koleksiyonu yapıyorum. Şimdiye kadar 300 bebek topladım. Özellikle 60'lı yıllarda yapılanları tercih ediyorum. Daha tutku dolu ve sahici bir yolla yapılmışlar" ifadelerini kullandı.

Sergi 18 Eylül'e kadar gezilebilecek.