Poroşenko, Alman Die Welt gazetesine verdiği röportajda, NATO'nun Rusya'nın başlattığı "Hibrid savaşını (geleneksel ve geleneksel olmayan yöntemlerin bir arada kullanıldığı savaş stratejisi) ", Avrupa'daki gerginliği ve "Avrupa-Atlantik güvenlik sistemine" yönelik tehditleri gerçekçi bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Poroşenko, NATO'nun Ukrayna'da yapması gerekenlerle ilgili soruya NATO'nun özellikle Volnovacha ve Donetsk'teki terör saldırılarının ardından sivil kayıpların artması ve Mariupol'daki bombalı saldırıda 31 sivilin öldürülmesinden sonra Ukrayna'ya daha fazla destek vermesi gerektiği yanıtını verdi.

Korunmak ve "saldırgana karşı koymak" için modern silahlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Poroşenko, "Ben bunu hep söyledim ve yeniden söylüyorum: Ukrayna, barış istiyor. Ancak barışı savunmak lazım. Bunun için modern silahlara sahip, güçlü bir orduya ihtiyacımız var. Bu, sivil halkı saldırılardan korumamıza yardımcı olacak" diye konuştu. Poroşenko, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı grupların Rusya'dan aldıkları modern silahlara sahip olduğunu savundu.

Poroşenko, Ukrayna'nın NATO'ya üye olmak isteyip istemediği yönündeki sorusuna NATO'nun, Ukrayna'yı özel bir ortak olarak görmesini ve kapılarını açık bırakmasını istedikleri yanıtını verdi.

AB ülkelerinin birlik olmasına ve dayanışma göstermesine ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Poroşenko, bu anlamsız savaşı durdurmak için Rusya'nın ikna edilmesi için harcanan çabaların sürdürülmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Donetsk ve Lugansk'taki ayrılıkçı grupların bağımsız militan birlikler olmadığını savunan Poroşenko, sözlerine şöyle devam etti:

"Moskova'dan düzenli askeri ve maddi yardım almadan var olamazlar. Rus askerleri ve subayları, Ukrayna'da farklı üniforma giyiyorlar ama Rusya'da üretilen tankların özelliklerini ve yapısını değiştiremezler. Rus askerlerin, Donbass'ta (Donetsk ve Lugansk bölgesi) bulunduklarını biliyoruz ve yeterince kanıtımız var. Bunun durdurulması lazım."

Poroşenko, Donbass'ta kendilerinin kontrolü altında bulunmayan bölgelerde 5-9 bin Rus askeri bulunduğunu belirterek, NATO ve ABD'nin de bu bilgilere sahip olduğunu kaydetti.

İhtilafın çözümü için yürütülen müzakerelerin Ukrayna, Rusya, Fransa ve Almanya'nın katılımıyla oluşturulan formatında sürdürülmesine hazır olduklarını ifade eden Poroşenko, ancak Minsk Anlaşması'nın uygulanması konusunda da ilerlemeler sağlanması gerektiğini vurguladı.

AB'nin ve ABD'nin de bu görüşmelere katılabileceğini belirten Poroşenko, "Moskova'nın, Ukrayna'daki durumun çözümü konusunda sadece Kiev ile değil, savaşı istemeyen Washington ve Brüksel ile de konuşması gerektiğini anlaması lazım" dedi.

Poroşenko, "Batı'dan somut olarak ne istiyorsunuz" şeklinde soruya karşılık, "Rus saldırganlığına karşı Ukrayna ordusunun mücadele gücünü artırmak için askeri, teknik ve profesyonel yardıma ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.