İngiltere’nin AB üyeliğinin oylanacağı referanduma 3 gün kala, eski bakan Barones Sayeeda Warsi birlikten ayrılma yanlılarının "Türkiye hakkındaki yalanlarını" gerekçe göstererek saf değiştirdi.

İngiltere’de kabineye giren ilk Müslüman kadın siyasetçi olan Warsi, BBC Radyo 4’e yaptığı açıklamada AB’den ayrılınmasından yana yürütülen kampanyanın “yabancı düşmanı”  ve “ırkçı” bir nitelik aldığını söyledi.     

Ayrılma yanlısı kampanyanın liderlerinden Adalet Bakanı Michael Gove’un Türkiye ile ilgili sözlerini eleştiren Warsi, Gove’un "Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili yalanlarını tekrarlamayı sürdürdüğünü" görmenin, ayrılma yanlısı kampanyaya destek vermeyi kendisi için imkansızlaştırdığını bildirdi.     

Warsi, "İngiltere’de 50-60 senedir yaşayan Türk toplumunun bu şekilde ötekileştirilmesi, Türkler ile suç arasında bağ kurulması, bütün Türklerin bohçalarını toplayıp İngiltere’ye gelmeye hazırlandığının iddia edilmesi, korku yaymaktır." dedi.

Warsi, AB’den ayrılma yanlısı kampanya içinde her gün "Sığınmacılar geliyor, tecavüzcüler geliyor, Türkler geliyor." diyenlerin, kendisi gibi ılımlı sesleri bastırdığına işaret ederek, "Bu türden yabancı düşmanı ırkçı kampanya siyasi açıdan akıllıca veya kısa vadede işe yarar olabilir ama uzun vadede topluma zarar verir." ifadesini kullandı.     

Warsi, İngiliz hükümetini İsrail'in 2014’te Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılarına tepki göstermemekle eleştirmiş ve hükümetin Gazze politikalarından dolayı İngiltere Dışişleri Bakanlığının İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Bakanı olarak görevinini yürütürken istifa etmişti. 43 yaşındaki Muhafazakar Partili Barones Warsi, 2010 yılında yapılan genel seçimin ardından İngiliz kabinesine giren ilk Müslüman kadın bakan olmuştu.     

Ayrılıkçı kampanyanın önde gelen isimleri Adalet Bakanı Michael Gove ve Londra'nın eski belediye başkanı Boris Johnson, "76 milyonluk Türkiye'nin AB kapısında beklediğini"  iddia ederek AB'den ayrılınması yönünde oy kullanılması çağrısında bulunuyorlar.     

Öte yandan ülkede yapılan son anketler referandumda yarışın başa baş gittiğini gösterdi. 10-18 haziran tarihlerinde YouGov, Survation, Opinium ve BMG şirketlerinin yaptığı 6 anketin ortalamasına göre kararsızlar dışarıda bırakılınca ayrılma yanlıları da kalma yanlıları da yüzde 50 oranında.     

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran'da yapılacak ve halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.