ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da,  ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaşkanıMesut Barzani arasındaki görüşmeye katıldı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, görüşmede DAEŞ'i zayıflatma ve nihayetinde ortadan kaldırmaya yönelik mücadele ile Irak halkının ihtiyaçlarını ele almaya ve ülkedeki tüm topluluklar arasındaki işbirliğini güçlendirmeye dönük devam eden siyasi inisiyatiflerin durumu dahil olmak üzere bir dizi konunun masaya yatırıldığı kaydedildi.

Obama ve Biden'ın, ABD'nin IKBY'ye ve Kürt halkına güçlü ve devam eden desteğini yeniden teyit ettiği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Hem Obama hem Biden, Kürt peşmergelerin cesaretini övdü ve Irak'ta DAEŞ'e kurban gidenlere başsağlığı dileğinde bulundu. Barzani de Obama ve Biden'a, Musul'un düşmesinin ardından Irak Kürt bölgesinin diğer noktaları ile Erbil'in korunması için askeri eylemde bulunulması da dahil ABD'nin, Irak hükümetiyle ve Irak güvenlik güçleriyle koordinasyon içinde peşmergelere sağladığı ciddi askeri desteğe teşekkür etti. Görüşmede, iki taraf da Bağdat ile Erbil arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin öneminde mutabık kaldı ve bölgedeki şiddet nedeniyle yerlerinden olan milyonlarca sivile yardım sağlanması noktasında devam eden ortak taahhütlerinin altını çizdi."

"DAEŞ'in yenilmez olduğu masalına son verdirdik"

Barzani, Beyaz Saray'daki görüşmenin ardından ABD Ticaret Odası'nda düzenlenen konferansa katıldı.

Barzani, IKBY'nin özellikle DAEŞ'le mücadele konusunda birçok zorlukla karşılaşmasına rağmen "cesur peşmerge birliklerinin, ABD ve koalisyon güçlerinin de desteğiyle DAEŞ'i yenilgiye uğrattığını" kaydederek, şunları söyledi:

"İnisiyatif şimdi peşmergenin eline geçti. 20 bin metrekareden fazla alanı temizledik. Kürt halkı ve peşmergenin yaptıklarından gurur duyuyoruz. Peşmerge, DAEŞ'in yenilmez olduğu masalını sona erdirdi ve onları cephede bozguna uğrattı."