Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu çerçevesinde Başika kasabasına giren Peşmerge ile terör örgütü militanları arasında çıkan çatışmalarda 10 militanın öldürüldüğü, 2'sinin sağ yakalandığı bildirildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Peşmerge, terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un kuzeydoğusundaki Başika kasaba merkezinde tamamen kontrolü sağlamak için ilerleyişini sürdürüyor. Kasabayı 3 koldan kuşatmaya alan ve bu sabah merkeze giren birliklerle militanlar arasına yoğun çatışmalar yaşanıyor.

IKBY Genelkurmay Başkanı Cemal Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Peşmerge güçleri Başika kasabasında ilerlemeye devam ediyor. Çıkan çatışmalar sonucu şu ana kadar 2 militan sağ ele geçirildi, 10'u ise öldürüldü." dedi.

Özel Kuvvetler (Zerevani) Birliği Komutanı Tümgeneral Aziz Veysi ise, "Peşmerge güçleri, Başika kasabasına bağlı Bahzan bölgesini tamamen kontrol altına aldı. Şu anda o bölgedeki mayınlar ve bombalı tuzaklar temizleniyor." bilgisini paylaştı.

Kasabanın bugün tamamen kontrol altına alınması için operasyonların sürdüğünü dile getiren Veysi, "Kasabadaki militanlar evlerin altında kazdıkları uzun tünellerle irtibat kuruyor. Farklı bir bölgeden saldırıp, başka bir yere kaçabiliyor, bu da operasyonun tamamlanmasını geciktiriyor." diye konuştu.

Başika'da siviller kalmamasına rağmen bazı evlerin tepelerinde beyaz bayrakların dalgalandığını fark ettiklerini belirten Veysi, "Militanlar, uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının hedefi olmamak için beyaz bayrak taktiğini kullanıyor." dedi.

Peşmerge güçleri, Musul kent merkezinden 20 kilometre mesafede yer alan Başika'ya sabahın erken saatlerinde üç koldan saldırmıştı.

Terör örgütü DEAŞ, 3 Ağustos 2014 tarihinden bu yana Başika kasabasını elinde tutuyordu.