İran'da İsfahan bölgesinin adayı olarak girdiği meclis seçimlerinde yeterli oyu alarak milletvekili olan Minu Haleki'nin sosyal medya üzerinden yayılan "başı açık" fotoğrafları nedeniyle vekilliğinin düşürüldüğü belirtildi.

Ülke basınında yer alan haberlere göre, 26 Şubat'taki seçimleri kazanarak meclise girmeye hak kazanan Haleki'nin vekilliği sosyal medyada paylaşılan "başı açık ve bir erkekle el sıkıştığı" iddia edilen fotoğraflar nedeniyle Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından düşürüldü.     

İran'da seçimlere aday olacak kişilerin yeterliliğini denetleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi, resmi olarak bir bildiri yayınlamasa da kadın milletvekiline, vekilliğinin düşürülme nedeninin tebliğ edildiği belirtildi.     

Milletvekilliği düşürülen Haleki ise "fotoğrafların sahte olduğunu ve kendisiyle ilgisi bulunmadığını" söylerken İçişleri Bakanlığı, söz konusu fotoğrafları sosyal medya üzerinden paylaşan Hamid Talebi adlı bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı.     

VEKİLLİĞİN DÜŞÜRÜLMESİNE TEPKİLER     

Twitter hesabı üzerinden daha önce yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarıyla birlikte meclise 18 kadının girmeye hak kazanmasının bir rekor olduğunu söyleyen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Haleki'nin vekilliğinin düşürülmesinin kanunların ihlali olduğunu belirtti.     

Ruhani, meclis dışında hiçbir kurumun seçilmiş milletvekilinin mazbatasını iptal etme yetkisi olmadığını ifade ederek, "Bu konuda henüz ümitsiz değilim. İçişleri Bakanlığı gerekli girişimlerde bulunuyor. Bu yeniliklerin ve kanunların ihlal edilmesine izin veremeyiz. Eğer izin verirsek geleceğe olan ümitlerimizi kaybederiz." dedi.     

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani de  konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yeterliliği onaylanan bir kişinin yeterliliğini reddetmek doğru değil." ifadesini kullandı.     

Meclis seçimlerine Cumhurbaşkanı Ruhani hükümetini destekleyen ılımlılar ve reformcular tarafından oluşturulan Ümid Listesi'nden katılan Minu Haleki, aldığı yüksek oy oranıyla meclise İsfahan bölgesinden girmeye hak kazanmıştı.