Rana Sarro

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan’ın Facebook hesabı çalındı. Belediye Başkanı’nın hesabını ele geçiren hacker, başkanın ortak arkadaşları ile yazışarak, para istedi. Dolandırılmak istenen bahse konu kişinin şüphesi üzerine, Belediye Başkanı Erdoğan’ı arayarak, Facebook üzerinden para talep edenin kendisi olup olmadığını sordu. Olayın polise yansıması üzerine ise, Polis Basın Subaylığı, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yapılan dolandırıcılık konusunda halkı uyardı.

ÇALINAN HESAP ÜZERİNDEN PARA TALEBİ

Polis Basın Subaylığı tarafından yapılan açıklamada, son günlerde, başkalarına ait Facebook hesabını ele geçiren meçhul şahıs veya şahısların bu hesap üzerinden yazıştıkları şahıslara acil paraya ihtiyaç duyduklarını belirterek, banka hesap numarası verip para talep ettikleri kaydedildi.

Polis açıklamasında, vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için yazıştıkları kişinin Facebook hesabının sahibi olup olmadığını teyit etmeden bu tür taleplere itibar etmemeleri, internet ortamında banka hesap numarası veya kredi kartı bilgilerini paylaşmamaları ayrıca bu tür olayla karşılaşmaları halinde polise bilgi vermeleri istendi.

TASARI KOMİTEDE BEKLETİLİYOR

Hatırlanacağı gibi, Detay Gazetesi, 5 Aralık tarihinde “Devlet ‘Suç İşleyin’ diyor” başlıklı manşet haberinde, Siber suçlarla mücadele edebilmek için hazırlanan ve Meclis’ten geçmesi beklenen ‘Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’nın halen komitede bekletildiği ve bunun siber suçların cezasız kalmasına neden olduğunu gündeme getirmişti.

POLİS İŞLEM YAPAMIYOR

Yasa eksikliğinin bilişim suçları ile ilgili polisin yetkisiz kalması sonucuna yol açarken, halkı da maddi ve manevi kayıplara uğrattığı, vatandaşın hukuki yola başvuramadığı ve Bilişim Suçları Yasası’nın geçmemesinin, siber suçların cezasız kalmasına neden olduğunu vurgulanmıştık.

Hukuk Devleti olmanın gereği olarak, suç teşkil edecek eylemlerin yasa ile belirlenmesi ve buna bağlı olarak da polisin yetkilendirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

untitled-22-1024x700.jpg