Başkent Berlin'de Bernau Caddesi'nde bulunan Berlin Duvarı Anıt Müzesi'nde Doğu'dan Batı Berlin'e geçerken hayatların kaybedenler anıldı.

Anma etkinliklerine Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, Federal Hükümetin Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Monika Grütters, Anıt Müzesi Vakfı Başkanı Axel Klausmeier, eski Doğu Almanya'daki insan hakları savunucuları, diplomatlar ve çok davetli katıldı.

Klausmeier, burada yaptığı konuşmada, bugünün Almanlar, Avrupalılar ve tüm dünya için bir sevinç günü olduğunu belirterek ancak Doğu'dan Batı Berlin'e geçmek isterken hayatını kaybedenlerin de hatırlanması gerektiğini ifade etti.

Anıta gül bırakan Merkel ve beraberindekiler daha sonra dini törenin yapılacağı, alanda bulunan küçük kiliseye geçti. Merkel, kiliseye giderken yol üstünde kendisini bekleyen vatandaşları selamladı ve kısa sohbet etti.

Berlin Duvarı'nın yapılmasının ardından Bernau Caddesi'ndeki binalar Doğu Berlin'de, binaların önünden geçen yaya kaldırımı ise Batı Berlin'de kalmıştı. Duvar yapıldıktan günler sonra bile insanlar bu caddede bulunan binaların pencerelerinden atlayarak Batı Berlin'e geçmek istemişti. Bundan dolayı burası iki Almanya'nın bölünmüşlüğün sembolü olarak görülüyor.

Başbakan Merkel kilisedeki törenden sonra Berlin Duvarı'nı anlatan kalıcı bir serginin açılışını yapacak.

Gandermarkt'ta bulunan Konser Evi'nde Berlin Eyalet Hükümetinin düzenlediği etkinliğe de Merkel'in yanı sıra Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un katılması bekleniyor.

Başkent Berlin'de bu akşam da Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü vesilesiyle tarihi Brandenburg Kapısı'nda ''Özgürlük için cesaret'' sloganıyla halk şenliği düzenlenecek.

Şenlik kapsamındaki programı Shary Reeves ve Erkan Arıkan sunacak, çok sayıda ünlü şarkıcı ve grup sahne alacak. Doğu'dan Batı Berlin'e kaçarken hayatını kaybedenlerin de anılacağı programın sonunda ''Işık Duvarı'' etkinliğindeki balonlar uçurulacak.

Eski Sovyetler Birliği'nde Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un açıklık ve yeniden yapılanma politikası ile Polonya'daki sendika eylemleriyle eski Doğu Blokunda başlayan reform süreci, 1989'da Macaristan ve Doğu Almanya'yı da etkisi altına aldı. Doğu Almanya'da insanlar özgürlük için 1989'un yaz aylarında sokaklara çıktı. Bu gösterilerin sonucunda 9 Kasım 1989'da halk, Berlin'i 28 yıl boyunca ayıran ''Utanç duvarını'' yıktı ve iki Almanya'nın birleşmesinin önünü açtı.

Doğu Almanya rejiminde çok sayıda kişi, Berlin Duvarı'nı aşarken öldürüldü.