Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) ile hareket eden Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) temsilcisi Abdülhakim Beşar, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde kontrolünde tuttuğu bölgelerde federasyon ilanının rejimin üzerindeki baskıyı azaltmayı hedeflediğini söyledi.

Beşar, PYD'nin Cenevre'deki barış görüşmelerinin yapıldığı bir dönemde federasyon kararını AA muhabirine değerlendirdi.

Abdülhakim Beşar, "PYD'nin düşünülmeden aceleyle alınmış maceraperest bu kararı Kürtlerin yararına değil. PYD'nin Suriye'de federasyon ilanı rejimin üzerindeki baskıyı azaltmayı ve dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. PYD'nin amacı tek taraflı alınan bir kararla bölgeyi karıştırmak." şeklinde konuştu.

Beşar, "Biz Kürt Ulusal Konseyi olarak Suriye'nin gelecekteki yapısını federal bir sistem olarak görmekteyiz, ancak buna Suriye halkının kendisi karar verebilir. Suriyeliler anlaşır bu karar anayasada yer alırsa ulusal ve uluslararası meşruiyet kazanır." ifadesini kullandı.

"MEŞRU DEĞİL"

PYD'nin federasyon ilanının "meşru olmadığını" belirten Beşar, bu kararın Suriye'deki diğer halkları Kürtlere karşı kışkırtabileceğini ifade etti.

Beşar, PYD'nin bu kararının rejimin ve bazı bölge ülkelerinin Suriye'deki planlarıyla örtüştüğünü belirterek, bu tutumun Kürtlerin yararına olmayacağını vurguladı.

"SURİYE REJİMİ PYD'Yİ BÜYÜTTÜ"

"Suriye rejiminin PYD'yi kullanarak örgütü güçlendirdiği" değerlendirmesinde bulunan Beşar, "Rejimin iki hedefi vardı, birincisi Kürtlerin devrime katılmasını engellemek ve onları bastırmak, ikincisi ise diğer Suriyeli gruplarla Kürtlerin arasını açmak, özellikle de Araplarla" dedi.

Kürtler ve Araplar arasındaki çatışmalarda rejimin konumunu muhafaza ettiğine dikkati çeken Beşar, "Rejim PYD ve YPG'yi kullanarak katliamlara yol açabilir" ifadesini kullandı.

"PYD MACERAYA ATILIYOR"

PYD'nin bağımsızlık ilan etmek istemesinin daha da büyük bir macera olacacağını söyleyen Beşar, "Bağımsızlık ilanını uluslararası toplum tanımaz. ABD zaten federal sistemi desteklemediklerini açıklamıştı. Kürtler ve civardaki ülkeler de bunu kabul etmez." şeklinde konuştu.

Beşar, PYD'nin askeri gücünü artırmasına rağmen küçük bir yapılanma olduğunu ve Kürtlerin çok az bir kesimini temsil ettiğini belirterek, " PYD'ye destek veren ülkeler silah desteğinden vazgeçerse arkasında halkın desteği olmayan PYD, birkaç gün içerisinde biter." dedi.

BARIŞ VE KARDEŞLİK MESAJI

Suriye'yi tek vatan olarak korumaları gerektiğini vurgulayan Beşar, "Suriye halkı Arap, Kürt, Asuri, Süryani, Hristiyan ve Müslümanlardan oluşuyor. İç meselelerimizi dialog yoluyla çözmemiz gerekmektedir. Bu şekilde kardeşlik ve barış içinde daha iyi bir toplumda yaşarız" mesajını verdi.