Kimi eş ve çocuklarıyla kimi de yakınlarıyla yüzlerce kilometrelik  yolu yürüyerek gelen sığınmacılar Mezar-ı Şerif'teki Hac ve Evkaf Bakanlığına  bağlı yurda yerleştirildi.
 
Belh Göçmenler Dairesi Başkan Yardımcısı Muhammed Farid, şu ana kadar  çatışmalardan kaçarak kente sığınan 6 bin ailenin kayda alındığını belirtti.
 
Kayda alınmayanların sayısının çok fazla olduğunun altını çizen Farid,  göçlerin devam ettiğini ve sığınmacıların zor durumda olduğunu kaydetti.
 
Farid, tüm yardım kuruluşlarından sığınmacılara acilen yardım  etmelerini istedi.
 
Sığınmacılardan Hacı Emin, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  çatışmaların şiddetlenmesi üzerine ailesiyle yanlarına hiçbir şey alamadan  evlerinden çıktıklarını söyledi.
 
Hacı Emin, kaldıkları yurtta zor şartlar altında hayat mücadelesi  verdiklerini vurguladı.
  
Tahar'a 50 bin kişi sığındı
 
Kunduz'daki çatışmalar nedeniyle kenti terk eden on binlerce aile,  Mezar-ı Şerif kentinin yanı sıra Baglan, Tahar ve Samangan vilayetlerine sığındı.
 
Tahar Valiliği sözcüsü Sünnetullah Timur, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Kunduz'dan Tahar'a gelen sığınmacı sayısının 50 bini geçtiğini,  sığınmacıların okullara, parklara ve çadırlara yerleştirildiğini belirtti.
 
Timur, sığınmacılara yapılan yardımların yeterli olmadığına işaret  etti.


TİKA'dan sağlık yardımı
  
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Mezar-ı Şerif  Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada, Tahar'ın merkezindeki Talokan kentinde  binlerce sığınmacının sağlık kontrolünden geçirildiği, sağlık ve diğer  alanlardaki yardımların devam edeceği belirtildi.