Yemen İnsan Hakları Bakanı İzzeddin el-Asbahi, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih güçlerinin yaptıkları "darbe" nedeniyle ülkede bir yılda 8 bin 202 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da basın toplantısı düzenleyen Asbahi, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Salih güçlerinin gerçekleştirdiği "darbe"nin, Yemen'de meydana gelen en büyük felaket olduğunu ifade etti.

Yerel insan hakları kuruluşlarının Aralık 2014'ten, 2015 yılının Aralık ayına kadar 17 kentte 66 bin 277 insan hakkı ihlali belgelediğini söyleyen Asbahi, bu dönemde 508'i çocuk, 470'i kadın 8 bin 202 sivilin hayatını kaybettiğini, 19 bin 882 kişinin de yaralandığını aktardı.

Asbahi ayrıca, 8 bin 458 kişinin keyfi olarak tutuklandığını da sözlerine ekledi.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetim ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, ülke topraklarının yüzde 75'ini kontrol altına almış durumda ancak başkent Sana hala Husilerin elinde bulunuyor.

Ülkede bir yandan barış müzakereleri beklenirken, diğer yandan birçok kentte çatışmalar devam ediyor. Sorunun çözümü için aralık ayında İsviçre'de başlayan müzakereler askıya alınmış, daha sonra kararlaştırılan 14 Ocak tarihi de anlaşmazlıklar nedeniyle ertelenmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, 23 Mart'ta yaptığı açıklamada, müzakerelerin yeniden başlaması ve çatışmaların durması konusunda tarafların anlaştığını, buna göre çatışmaların 10 Nisan'da duracağını,18 Nisan'da da Kuveyt'te yeniden masaya oturulacağını belirtmişti.