Birleşik Krallık'ta İngiliz parlamentosundaki 650 milletvekilini belirlemek için oy verme işlemi başladı.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da yaklaşık 42 milyon seçmen, kiliselerde ve okullarda sandık başına gidiyor. Oy verme işlemi yerel saatle 22.00'ye (TSİ 00.00) kadar sürecek. Genel seçim sonucunun yarın sabaha kadar belli olması bekleniyor.

Oy sayım işleminin İngiltere'nin yüzde 80'inde yerel seçim de yapıldığı için yavaş sürmesi öngörülüyor. Posta yoluyla da oy kullanılan Birleşik Krallık'ta seçmenlerin yaklaşık yüzde 20'si bugünden önce oyunu postayla verdi.

KÜÇÜK SİYASİ PARTİLERİN ÖNEMİ

Kamuoyu yoklamaları, ülkede hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olabilecek 326 milletvekili sayısına ulaşamayacağını ve David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti ile Ed Miliband liderliğindeki İşçi Partisi arasındaki mücadelenin başa baş geçeceğini ortaya koyuyor.

Tüm anketlerin ortalamasına göre Muhafazakar Parti yüzde 34, İşçi Partisi yüzde 33, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) yüzde 14, Liberal Demokrat Parti yüzde 8 ve Yeşil Parti ise yüzde 5 oranında seyrediyor.

Seçim sonucu ihtimalleri arasında koalisyon hükümeti, azınlık hükümeti ve "güven ve destek" hükümeti gibi seçenekler bulunuyor. Tüm bu seçeneklerde Liberal Demokrat Parti, İskoç Ulusal Partisi, UKIP gibi küçük siyasi partilerin hükümetin oluşturulması aşamasında verecekleri destek önem taşıyacak.

HÜKÜMETİN KURULMASI ZAMAN ALABİLİR

Ülkede kamuoyu yoklamalarındaki gibi bir sonuç çıkarsa hükümetin kurulmasının zaman alması bekleniyor. Mevcut rakamlar, seçim sonrası iki siyasi partinin birleşmesiyle bile 326 sayısına ulaşmanın mümkün olmayabileceğine işaret ediyor. Bu durumda siyasi partilerin azınlık ya da "güven ve destek" hükümeti arayışına girmesi bekleniyor. Azınlık hükümetlerinde sandalye sayısı en fazla olan siyasi partinin herhangi bir yasayı geçirmesi için diğer siyasi partilerin desteğine ihtiyacı oluyor. "Güven ve destek" hükümetinde ise en fazla oyu alan parti güvenoyu ve bütçe konularında diğer siyasi partilerin önceden desteğini alıyor ve bu yönde anlaşma yapılıyor.

Birleşik Krallık'ta seçim kampanyaları dönemi 25 gün sürdü. Bu dönemde siyasi parti liderleri dış politika konularından çok iç politika konularına ağırlık verdi. Ekonomi, sağlık sistemi, eğitim, emekli maaşları, işsizlik gibi konular kampanya döneminde öne çıkan konulardı.

İngiliz seçim sistemi dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlendiği, yani her seçim bölgesinde en çok oyu alan doğrudan milletvekili seçildiği için, herhangi bir siyasi partinin aldığı yüzdelik oyla, sahip olduğu sandalye sayısı doğru oranda olmayabiliyor.

YENİ BİR GENEL SEÇİM OLASILIĞI

Seçilmelerine yüksek olasılık verilmese de bu genel seçimde dört Türk ve Kuzey Kıbrıs kökenli aday da milletvekilliği için yarışıyor. Muhafazakar Parti'den Gönül Daniels ve Isabel Sigmac, İşçi Partisi'nden İbrahim Mehmet ve Liberal Demokrat Parti'den Turhan Özen milletvekili adayları arasında bulunuyor.

Katılımın yüzde 65 olduğu 2010 yılındaki son genel seçimden sonra da hiçbir siyasi parti tek başına iktidar olacak oy desteğini alamamış ve koalisyon hükümetini kurma çalışmaları beş gün sürmüştü. Pazarlıkların ardından Muhafazakar ve Liberal Demokrat Parti'nin bir araya gelmesiyle 36 yıl aradan sonra ülkede ilk kez koalisyon hükümeti kurulmuştu.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in yeni hükümetin programını okumasıyla parlamentonun resmen çalışmaya başlayacağı tarih, 27 Mayıs olacak. Dolayısıyla bu tarihe kadar ülkede siyasi partilerin hükümeti kurma çalışmaları yürütmesi ve yoğun pazarlıkların yaşanması bekleniyor. Hükümetin güvenoyu alamayarak kurulamama ihtimalinden de bahsedilen Birleşik Krallık'ta, yeni bir genel seçim olasılığı da bulunuyor.