Sky News’e değerlendirmede bulunan Birleşik Krallık İş ve Enerji Bakanı Greg Clark, “Britanya serbest ticaretin her zaman savuncusu olmuştur. Hükümetin şirket birleşme rejimini, ulusal güvenliği ilgilendiren alanlardaki yasal boşlukları kapatmak için gözden geçirmesi doğrudur.” ifadesini kullandı.

Clark, halihazırda yabancı şirketlerin İngiliz şirketleri ile birleşmesine ilişkin mevzuatın gözden geçirildiğini kaydetti.

Ulusal güvenlik nedeniyle, büyüklüklerine bakılmaksızın tüm şirket birleşmelerinin gözden geçirilebileceğine işaret eden Clark, “Bazen büyük oyuncular yerine (savunma sanayisinde) gerekli aksamların küçük işletmeler tarafından üretildiğini görüyoruz. Büyük oyuncular her zaman ulusal güvenlik incelemesine tabi olmuşlardır. Söz konusu büyük birleşmeler olunca, müdahil olmak, birleşmeye şart koşmak ya da birleşmeyi engellemek mümkün. Fakat cirosu 70 milyon sterlinin altında olan şirketler için bu yönde bir problem var. Benim bu incelemeyi yapabilmek için herhangi bir yetkim bulunmuyor.” değerlendirmesini yaptı.

Birleşik Krallık’ta mevcut mevzuata göre, hükümet sadece yıllık cirosu 70 milyon sterlinin üzerinde olan şirketlerin birleşmesine doğrudan müdahil olabiliyor.

Şirket birleşmelerine ilişkin mevzuatta yapılacak düzenlemenin Birleşik Krallık parlamentosunda kabul edilemesi halinde, hükümet ulusal güvenlik açığı oluşturabilecek şirket birleşmelerine şirketlerin büyüklüklerine bakılmaksınız doğrudan müdahale edebilecek.