BM Genel Kurulu 70. Dönem Genel Görüşmeleri başladı.

Her yıl tüm ülke liderlerinin küresel sorunlara ilişkin görüş ve önerilerini dillendirme fırsatı buldukları BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un verdiği resepsiyonla başladı.

140'tan fazla ülkenin devlet ve hükümet başkanının katıldığı belirtilen BM Genel Kurulu Genel Görüşmelerinin ilk gününde konuşma yapacak liderler arasında Genel Sekreter Ban Ki-moon, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinpin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Küba Devlet Başkanı Raul Castro bulunuyor.

Konuşmalarda öne çıkması beklenen konuların Suriye'de dört yılı aşan iç savaş, Yemen'deki çatışmalar, Akdeniz ve Ege'deki sığınmacı krizi, DAEŞ ve aşırılıkçı terör ile iklim değişikliği gibi sorunlar olması bekleniyor.

Genel Kurul'da Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. Genel görüşmelerin açılış oturumuna katılan Davutoğlu, Genel Kurul'a çarşamba günü hitap edecek. Davutoğlu bugün ayrıca BM'de basın toplantısı düzenleyecek.

BM toplantıları sırasında sonucu merakla beklenen görüşmelerden birisi Obama ile Putin arasında gerçekleşeceği belirtilen görüşme. Bu toplantıda özellikle Suriye konusunda iki liderin önemli kararlar alabileceği kaydediliyor. Ele alınması beklenen diğer bir konu ise Ukrayna'daki gelişmeler.