BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye'deki krizin, terörizm sorunu ve mülteci krizinin daha da artmasına neden olduğunu kaydederek, "Viyana, süreci çözüm için bir ivme sağladı. Ocak ayı başında ülke genelinde ateşkes ve Suriyeli taraflar arasında diyaloğu sağlayacak bir inisiyatif başlatmayı düşünüyoruz" dedi.

Ban, BM'de düzenlediği basın toplantısında, Suriye konusundaki Viyana süreci toplantılarından üçüncüsünün New York'ta yapılması için üye ülkeler arasında çalışma olduğunu söyledi.

Sığınmacılara kapıların kapatılmamasını da isteyen Ban, "Zorla yerlerinden edilmiş insanlara kapıların kapatılması ve ayrımcılık yapılması bu insanların çilesini daha da artırıyor. Özellikle göçmenler ve mültecilere yönelik yanlış kuşkular ve dünya genelinde yaygın olarak Müslümanlara karşı yapılan ayrımcılık ve bağnazlık nedeniyle endişeliyim" diye konuştu.

Viyana sürecinde elde edilen ivmenin önemine değinen Ban, 23 ülke ve uluslararası örgütün bir araya gelmesinin çözüm için bir umut verdiğini söyledi.

VİYANA SÜRECİ TOPLANTISI

Suudi Arabistan gibi bazı ülkelerin Suriyeli muhalif grupları bir araya getirme çabaları ve BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriyeliler arasında diyalog kurma faaliyetlerinin önemli olduğunu vurgulayan Ban, sorunu çözmek için "gerçekçi ve pratik" adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Ban, Viyana süreci toplantılarının üçüncüsünün 18 Aralık'ta New York'ta yapılacağı iddialarının sorulması üzerine, "Anladığım kadarıyla üye ülkeler üçüncü Viyana süreci toplantısını New York'ta yapmak için yakın koordinasyon içindeler. Ben de sabırsızlıkla bekliyorum" diye konuştu.

Genel Sekreter Ban'ın, bir gazetecinin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ABD Başkanı Obama'nın verdiği sözlerle Kongre'den çıkan bazı kararların çeliştiğini hatırlatması üzerine, "Ben üye ülkelerin iç işlerine karışmam, özellikle de ABD'nin iç işlerine" demesi gazeteciler arasında gülüşmelere neden oldu.