Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD ve Çin'in Paris Anlaşması'nı nisan ayı içinde imzalayacaklarına ilişkin taahhüdünden dolayı memnuniyetini bildirdi.

ABD ve Çin'in yaptığı ortak açıklamada, 22 Nisan'da BM Genel Merkezi'nde gerçekleştirilecek törenle imzaya açılacak Paris Anlaşması'ndan doğan sorumlulularını yerine getirmek için gerekli ulusal adımları atacağını bildirmesi, BM cephesinde memnuniyetle karşılandı.

BM Genel Sekreter sözcülüğü, Genel Sekreter Ban'ın, ABD ve Çin'in iklim değişikliğiyle ilgili anlaşmaya dair memnuniyetini dile getirdiğini duyurdu.

Açıklamada Ban'ın, bu iki ülkenin Paris Anlaşması'nın mümkün olduğunca erken yürürlüğe girmesi için diğer ülkeleri de imza atmaya çağırmalarından dolayı da memnun olduğu kaydedildi.

BM Genel Sekreteri açıklamasında ayrıca, Montreal'deki Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Meclisi'nde ve Çin'in Hangzhou kentinde yapılacak G-20 Zirvesi'nde dünyanın en büyük sera gazı yayıcılarının sera gazı emisyonlarının azaltılması için yapacakları çalışmaların önemine vurgu yaptı.

ANLAŞMAYI TÜRKİYE ADINA DAVUTOĞLU İMZALAYACAK

New York'taki BM Genel Merkezi'nde yapılacak imza törenine Türkiye'yi temsilen Başbakan Ahmet Davutoğlu katılacak.

22 Nisan'da BM Genel Merkezi'nde yapılacak imza töreninin, Paris'ten sonra bütün ülkeler tarafından acil iklim değişimi eylemine güçlü bir siyasi ivme kazandırılması açısından büyük önemi bulunurken, tören BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşılması ve daha refah, eşitlikçi ve yaşanabilir bir gelecek oluşturulması için esas kabul ediliyor.

Paris Anlaşması olarak anılan kararlar, aralık ayında Fransa'nın ev sahipliğinde Paris'te yapılan COP 21 İklim Konferansı'nda kabul edilmişti. Anlaşmaya göre fosil yakıtlarının kullanımı kısaltılanacak ve sera gazı emisyonları azaltılarak küresel sıcaklık artışının 1,5 ila 2 derecede kalması için çaba gösterilecek.